Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě pozorovatele na ruské volby nevyšle

Moskva - Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebudou v Rusku sledovat průběh březnových prezidentských voleb. Protestují tím proti nepřijatelným podmínkám ze strany ruských úřadů ohledně počtu členů a rozsahu mise. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už oznámil, že rozhodnutí OBSE Moskva lituje, ale její požadavky považuje za ultimatum, které je pro Moskvu nepřijatelné.

„Podnikli jsme veškeré možné úsilí v dobré víře misi vyslat, dokonce i za podmínek stanovených ruskou stranou,“ řekl Christian Strohal, ředitel Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR) se sídlem ve Varšavě, který je OBSE určen ke sledování voleb ve světě. Rusko podle jeho slov ale sáhlo k takovým omezujícím podmínkám, která mise nemohla splnit. Také Parlamentní shromáždění OBSE dnes vydalo prohlášení, že odmítlo pozvání k monitorování ruských prezidentských voleb 2. března.

Varšavská úřadovna ODIHR již dříve ve sporu s Moskvou prohlásila, že potřebuje být v Moskvě minimálně tři týdny před volbami, aby dokázala posoudit, zda se kampaň uskutečňuje podle demokratických regulí. Moskva dlouho váhala, než uvedla, že pozorovatelé mohou přijet pár dní před volbami. To OBSE odmítla a pohrozila, že pokud Moskva bude na restrikcích trvat, na volby žádné své pozorovatele nevyšle. Následně přišel z Moskvy návrh, že pozorovatelů může být až 75, přestože OBSE počítala s mnohem větším počtem, a že mohou přijet už 20. února, přestože OBSE chtěla mnohem dřívější datum. Tento návrh, který Rusko označilo za ústupek, organizace odmítla.

Podle Lavrova souběžně s kontakty mezi ODIHR a ruskou volební komisí činil oficiální představitel úřadu OBSE na Moskvu nátlak. Opakovaně prý Rusko upozorňoval, že pokud nepřijme jeho požadavky, žádná delegace pozorovatelů na tamější volby nepřijede. To je podle Lavrova ultimatum a „žádná země, která sama sebe respektuje, ultimata nepřijímá“.