Rakousko během ME ve fotbale zřejmě zavede na hranicích dočasné kontroly

Vídeň - Rakousko pravděpodobně zavede během červnového evropského fotbalového šampionátu ve Vídni dočasné kontroly na svých hranicích. To je společně s rozšířením schengenského prostoru, hrozícím vyhlášením nezávislosti Kosova a vysláním vojáků do Čadu hlavním tématem jednání bezpečnostní rady státu, kterou na dnešek svolal rakouský kancléř Alfred Gusenbauer.

Jak uvedl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček, v otázce dočasných kontrol na rakouských hranicích sice ještě nepadlo konečné slovo, ale jejich zavedení je velmi pravděpodobné. Rakousko tak bude moci využít kontrolních stanovišť na hranicích s novými členskými zeměmi schengenského prostoru, která dosud nezrušilo. Moláček připomněl, že rakouská veřejnost hleděla na nedávné rozšíření Schengenu o nové státy s obavami, politici proto nebudou riskovat kritiku.
 
Opozice kritizuje i rakouskou účast na vojenské misi Evropské unie do Čadu a Středoafrické republiky na pomoc uprchlíkům ze súdánského Dárfúru. Tu unie schválila koncem ledna, misi ale prozatím kvůli nepokojům v Čadu odložila. Alpská republika má do Afriky vyslat 160 vojáků.
 
Hrozící vyhlášení nezávislosti ze strany Kosova je rovněž jedním z hlavních témat rakouské politické scény, která vývoj v této provincii sleduje pozorně v neposlední řadě i proto, že v Rakousku žije velká srbská i albánská menšina.