Britští vědci vytvořili embryo ze tří rodičů

Newcastle (Velká Británie) - Vědcům z Univerzity v Newcastlu se podařilo vytvořit lidské embryo z genetické informace tří lidí. Experiment museli podle platné legislativy po 6 dnech života embrya ukončit. Autoři projektu tvrdí, že jde o průlom v boji proti některým dědičným chorobám. Embryo mělo genetickou informaci tří rodičů: jednoho otce a dvou matek. Vědci věří, že právě tato kombinace do budoucna pomůže v léčbě dědičných nemocí, například slepoty nebo epilepsie.

„Věříme, že dokážeme tuto techniku rozvinout a nabídneme léčbu, která by v budoucnu mohla dát rodičům naději, že nebudou přenášet genetické choroby na své děti,“ vysvětluje profesor Patrick Chinnery z Univerzity v Newcastlu.
 
Vědci z několik hodin starého embrya vyjmuli jádro a přenesli ho do zdravého vajíčka od dárkyně, které nemá genetické choroby. Od druhé matky tak embryo získá asi procento genetických informací. Vědci z Newcastelu věří, že jejich objev povede k vymýcení řady dědičných chorob.
 
Je tu však velký problém: „Cíl je jasný, vyrobit zlepšeného člověka. A to znamená, že se dostáváme do rozporu s přírozeným během věcí, což způsobuje značné etické problémy,“ podotýká Petr Hach z Ústavu pro histologii a embryologii 1. lékařské fakulty UK.
 
Podobný výzkum už dokonce publikovali čeští vědci. V čele s Josefem Fulkou experimentovali na myších: „Pokus v Newcastlu ukázal, že to, co se povedlo u myší, lze dělat i u lidí. Pak se nabízí otázka, zda rodiče, kteří mají stoprocentní jistotu, že jejich dítě bude defektní, podstoupí určité riziko,“ dodává Josef Fulka z Výzkumného ústavu živočišné výroby.
 
Chyby v genech jsou příčinou asi 50 známých onemocnění. Vědci stále nevědí, jestli by jedinec ze tří rodičů netrpěl pak daleko horšími chorobami, nebo abnormálnostmi, které by se projevily později.