Izrael začal snižovat dodávky elektřiny do pásma Gazy

Jeruzalém - Izrael dnes začal s omezováním dodávek elektrické energie do pásma Gazy. Je to další z opatření, která mají přinutit palestinské radikály zastavit raketovou palbu na Izrael. Palestinci dnes vypálili na židovský stát 18 raket a granátů, izraelská armáda zabila šest palestinských ozbrojenců a jednoho civilistu.

Izrael se domnívá, že ztěžování životních podmínek v Gaze přinutí radikální Hamas, který tomuto území vládne, palbu zastavit. Už 17. ledna židovský stát uzavřením pohraničních přechodů maximálně ztížil zásobování Gazy, takže její obyvatelé prorazili hranici do Egypta. Ta byla 23. ledna znovu uzavřena.

Mezitím izraelský nejvyšší soud rozhodoval na podnět ochránců lidských práv o tom, zda je legální vystavovat civilisty utrpení, jestliže proti Izraeli bojuje pouze část obyvatel pásma. Nejvyšší soud vládní rozhodnutí potvrdil s tím, že se Izrael musí bránit před terorismem. Palestinské rakety sice nejsou přesné, ale v nejbližších pohraničních městech už zranily několik lidí, zničily část domů a tamní obyvatelé kvůli nim musejí často do krytů. 

Izrael dodává do pásma 126 megawattů elektrické energie, 17 megawattů pro pásmo vyrábí Egypt a 65 megawattů se vyrábí v místní elektrárně, která je však kvůli dovozu paliva závislá na průchodnosti hraničních přechodů.

Z Izraele je proud veden deseti různými linkami. Podle vládního plánu bude zpočátku omezena dodávka o pět procent na jedné z nich a každý další týden o totéž množství na dalších linkách. 

"Přejeme si, aby si lidé z Gazy zajišťovali své potřeby co nejvíc sami a
přestali být závislí na nás. Hodláme minimalizovat naši pomoc," řekl dnes
náměstek ministra obrany Matan Vilnai při otevírání nového protiraketového krytu ve městě Sderot, které je palestinskou palbou sužováno nejvíc. Na otázku, zda by Izrael souhlasil s tím, aby Palestinci měli v pásmu vlastní přístav, odpověděl, že ano, jestli to budou chtít. 

Izrael stáhl z tohoto území osadníky a vojáky v roce 2005. Když se tam loni v létě vlády zmocnil Hamas, jehož programem je boj proti Izraeli, označil židovský stát pásmo za nepřátelské území. Ministr obrany Ehud Barak pak v říjnu vydal svolení k omezení zásobování pásma elektřinou, pohonnými hmotami i palivem. Izrael trvá na tom, že jeho cílem není vyvolat v pásmu humanitární krizi a že dodávky základních potřeb určených dětem a nemocným budou zachovány beze změny.