Islamistický atentátník v Německu prý bomby schválně sabotoval

Berlín - Třiadvacetiletý Libanonec, který stojí v Düsseldorfu před soudem za dva pokusy o atentát na regionální vlaky v Německu v roce 2006, se obhajuje tvrzením, že úmyslně bomby instalované do kufrů vyrobil tak, aby neexplodovaly. Vedly ho prý k tomu morální pochybnosti o tom, že by boj za islám ospravedlňoval zabíjení nevinných. Tato poněkud nečekaná obhajoba však může odpovídat skutečnosti, protože obě kufrové bomby umístěné ve vlacích neexplodovaly a policie je později zneškodnila.

„Byl jsem si stoprocentně jist, že to, co jsme vyrobili, vybuchnout nemůže,“ řekl před soudem muž označovaný jako Jussef H. „V plynové bombě totiž nebyl žádný kyslík,“ dodal. Proto byl těsně před činem údajně zcela klidný a dobře naladěný.

K účasti na přípravě atentátů se dal podle svých slov přesvědčit od Džiháda H., který byl později odsouzen v Bejrútu k 12 letům vězení. Ten prý jej přesvědčoval, že správní muslimové „mají povinnost zabíjet i civilisty, pokud byl uražen prorok“.

„Věřil jsem v oprávněnost svaté války a odmítal jsem přítomnost USA v Iráku, ale byl jsem proti násilí vůči civilistům,“ uvedl Jussef. Definitivně prý důvěru v Džiháda H. ztratil, když ten muslimům modlícím se v mešitě v Kolíně nad Rýnem nadával do nevěřících. „Napadlo mě, že snad vůbec neví, co dělá,“ uvedl Jussef.

Proto když jej Džihád údajně nutil vyrobit bomby pro atentáty proti vlakům, vyrobil je úmyslně tak, že do tlakové nádrže se zemním plynem, která měla sloužit jako výbušnina, nenapustil žádný kyslík. Bomba pak nemohla explodovat. Komplic to údajně nezpozoroval. 

Džihád H. sice během procesu v Bejrútu přiznal, že byl organizátorem celé akce s cílem zabít co nejvíce lidí. Tvrdil však, že na poslední chvíli
dráty roznětky prohodil, aby k výbuchu nemohlo dojít. 

Pachatelé zavazadla s bombami odložili ve dvou vlakových soupravách
směřujících z Kolína nad Rýnem do Dortmundu a do Koblence. Nálože měly explodovat ve stejný okamžik, a to 31. července 2006 ve 14:30 SELČ, krátce před příjezdem vlaků do zmíněných měst. Obě bomby však selhaly a policejní pyrotechnici je poté zneškodnili. Podle odborníků mohl mít připravovaný atentát v případě úspěšného provedení nepředstavitelné následky.