Výbuch v rafinerii cukru v americké Georgii zranil desítky lidí

Savannah (USA) - Několik desítek lidí podle informací policie zranil výbuch v rafinerii cukru na předměstí amerického města Savannah ve státě Georgia. Víc než 30 z nich je podle lékařů v kritickém stavu a dalších šest lidí se stále pohřešuje. Většina zraněných má popáleniny, poranění hlavy nebo zlomeniny. Příčina exploze zatím není známá.

K explozi došlo ve čtvrtek po sedmé hodině večer místního času v objektu firmy Imperial Sugar na předměstí historického města Savannah. Části továrny se podle policie následkem výbuchu zřítily. Do okolních nemocnic bylo převezeno 38 lidí, podle agentury AP je však počet osob s méně závažnými poraněními vyšší. V době výbuchu pracovala v továrně asi stovka lidí, všichni zranění jsou zaměstnanci rafinerie.

Podle šéfa úrazového oddělení na univerzitní klinice v Savannah Davida Goldsteina je mnoho zraněných v kritickém stavu. Pacienti prý mají závažné popáleniny a následkem výbuchu, který některé z nich odhodil až šest metrů daleko, mohou mít i další závažná vnitřní poranění. Jeden z policistů informoval, že stále pokračují pátrací práce a že jsou pořád další lidé odváženi k ošetření. „Je to velký komplex a je tam velký požár,“ sdělil Clayton Scott z oddělení nehod.

Na blízké řece Savannah byl kvůli výbuchu přerušen lodní provoz, protože se po eventuálních raněných nebo obětech pátrá i v ní.