Tusk s Putinem vyjádřili naději, že se vzájemné vztahy zemí zlepší

Moskva - Polský premiér Donald Tusk je dnes na návštěvě v Moskvě, dopoledne se sešel s ruským premiérem Viktorem Zubkovem. Hovořili o plynovodu na dně Baltského moře. Odpoledne jednal Tusk s Putinem. Na programu schůzky byly vzájamené chladné vztahy obou zemí. Oba politici dnes vyjádřili naději, že vzájemné vztahy se do budoucna zlepší.

Polský premiér Donald Tusk se dopoledne sešel se svým ruským protějškem Viktorem Zubkovem. Jednali o plynovodu, který má být na dně Baltského moře. Oba politici se ale na názoru na něj neshodli. Podle premiéra Zubkova pomůže plynovod zlepšit zabezpečení evropských zemí plynem. Tusk zase tvrdí, že společná německo-ruská stavba podmořského plynovodu je zbytečná a drahá. Podle analytiků se Polsko především obává ztráty strategického postavení jako tranzitní země a nabízí Rusku levnější výstavbu nového plynovodu přes své území.

Tusk dnes v Moskvě navštívil i ruského prezidenta Vladimira Putina. Obě země se v mnohých politických otázkách neshodují, přesto dnes oba politici vyjádřili naději, že se vzájemné vztahy Polska a Ruska zlepší. Putin na schůzce uvedl, že konflikty v mezinárodních vztazích nejsou nikdy z ruské strany vyvolány snahou ponížit či omezovat partnery Ruské federace a není potřeba spory dramatizovat či politizovat.

Vzájemné vztahy obou zemí ovlivňovalo v poslední době několik faktorů. Varšava až donedávna blokovala podpis nové strategické dohody mezi Moskvou a Evropskou unií kvůli ruskému zákazu dovozu polského masa. Pro Rusko i nadále zůstává problémem výstavba protiraketové základny Spojených států v Polsku. Tusk dnes v Moskvě ale znovu zopakoval, že Polsko se v tomto ohledu bude rozhodovat samostatně. 

Optimismus, že se vzájemné vztahy Polska a Ruska zlepší, nevyprchala ani po schůzce Donalda Tuska s prvním vicepremiérem a pravděpodobným nástupcem Putina Dmitrijem Medveděvem. „Oběma stranám už se atmosféra chladu zajídá,“ citovala polského předsedu vlády agentura ITAR-TASS. Podle Tuska jeho moskevské rozhovory ukázaly, že s ruskými představiteli je nejen možné hovořit o složitých a konfliktních otázkách, ale dokonce tyto otázky řešit.