Írán údajně začal stavět novou jadernou elektrárnu

Moskva - V Íránu údajně vzniká druhá jaderná elektrárna. Země prý i přesto nadále hájí proměnu Blízkého východu a Perského zálivu v nejadernou zónu. Podle agentury Itar-tass to dnes uvedl íránský velvyslanec v Rusku Goámrezá Ansarí.

Západní země se ale nadále obávají, že výstavbou jaderných elektráren Írán maskuje jaderné zbrojení. To Írán popírá a nadále prý bude s jaderným programem, který je výhradně mírový, pokračovat. „Jaderné zbraně nemají místo v obranné doktríně Íránu,“ ujistil dnes Ansarí novináře.  

Nová elektrárna bude stát v Darchojenu v provincii Chúzestán a měla by mít výkon 360 megawattů. Írán plánuje do jaderného programu podle slov Ansarího investovat miliardy dolarů. 

V zemi se buduje už jedna elektrárna blízko Búšeharu. Palivo do ní dodává Rusko, poslední dodávka dorazila minulý měsíc. Zkušebně by měla elektrárna začít fungovat již tento rok. Letos v létě začne podle íránského ministra zahraničí Manúčehra Mottakího pracovat na polovinu své kapacity. Kdo bude palivem zásobovat novou elektrárnu, není zatím jasné.
 
Svět se nadále obává, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Podle hodnocení izraelské zpravodajské služby bude mít Írán jaderné vojenské kapacity do tří let. V úterý to na uzavřeném zasedání řekl členům zahraničního a bezpečnostního výboru izraelského parlamentu náčelník Mossadu Meir Dagan.