Premiér Thaçi tvrdí, že nezávislost Kosova uzná asi sto zemí světa

Priština - "Zhruba stovka zemí je připravená uznat nezávislost Kosova, jakmile ji vyhlásíme," řekl dnes kosovský premiér Hashim Thaçi. Žádnou z nich ale nejmenoval. Dosud není potvrzen ani přesný termín vyhlášení nezávislosti jihosrbské provincie. Hovoří se však o tom, že se tak stane v následujících týdnech. Srbský ministr pro záležitosti Kosova Slobodan Samardžić dnes s odvoláním na "relevantní informace" uvedl, že kosovský parlament pravděpodobně vyhlásí deklaraci nezávislosti 17. února.

Na stejném datu se shodují i kosovská média. Podle deníku Express totiž provinční vláda čeká, až se prezidentského úřadu v Srbsku ujme nově zvolený Boris Tadić. K jeho inauguraci by mělo dojít 15. února. 

Objevila se ale i informace, že k vyhlášení samostatnosti dojde 18. února. V Bruselu se ten den mají sejít ministři zahraničí EU. Pokud tedy dojde k vyhlášení deklarace o nezávislosti Kosova, budou moci tento krok ministři schválit a zároveň oznámit, kdy Unie vyšle do Kosova civilní misi, která by měla nahradit správu OSN.
 
Podpořit vznik samostatného Kosova by mělo podle Hashima Thaçiho mnoho zemí. Dlouhodobě se pro nezávislost provincie vyslovují Spojené státy i většina států Evropské unie. Proti je naopak Rusko.

Thaçiho vláda minulý čtvrtek vyčlenila milion eur (zhruba 26 milionů korun) na zaplacení oslav vzniku nového státu. Kosovo už má údajně připravenou i novou vlajku a hymnu a základy ústavy.