Pravicový nacionalista Le Pen byl odsouzen za hájení válečných zločinů

Paříž - Francouzský krajně pravicový nacionalista Jean-Marie Le Pen byl dnes v Paříži odsouzen ke třem měsícům vězení podmíněně a k pokutě 10.000 eur (260.000 korun) za spoluúčast na obhajobě válečných zločinů a na popírání zločinů proti lidskosti. Podnětem k obžalobě byly jeho výroky z roku 2005 na téma nacistické okupace Francie.

Le Pen tehdy v rozhovoru pro krajně pravicový časopis Rivarol řekl, že nacistická okupace nebyla nijak zvlášť nelidská, i když prý nebylo možné vyhnout se přehmatům. Naznačoval také, že obyvatelé obce Oradour-sur-Glane ke svému zmasakrování nacisty v roce 1944 možná zavdali příčinu sami a jednu válečnou událost vylíčil způsobem, který z gestapa dělal ochránce francouzských civilistů.

Rozsudek je o něco mírnější, než jaký žádala při prosincovém zahájení procesu veřejná žalobkyně, která chtěla pro Le Pena pět měsíců podmínečně a pokutu 10.000 eur. Le Pen, který řekl, že se absolutně necítí vinen, nebyl procesu ani vynesení rozsudku přítomen. Jeho obhájce vyslovil předpoklad, že se odvolá.

Le Penovy výroky pro Rivarol vyvolaly ve Francii pobouření i na nejvyšších místech. Podnět k prošetření, zda neporušil zákon, dal tehdejší ministr spravedlnosti Dominique Perben, který řekl, že Le Pen urazil oběti nacismu, jejich rodiny, bývalé bojovníky, deportované a všechny ty, kdo za války trpěli. Pravicový nacionalista se hájil tvrzením, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

Už v minulých letech byl Le Pen několikrát odsouzen pro obhajobu a zlehčování nacismu, a to kromě jiného za prohlášení, že plynové komory byly „detail dějin“.