Atlantis mohla poškodit izolační pěna, posádka kontrolovala plášť

Houston (USA) - Posádka raketoplánu Atlantis, který míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), dnes pomocí senzorů na mechanickém rameni skenovala plášť stroje. Prověřovala, zda nebyl poškozen během čtvrtečního startu, neboť technici amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zaznamenali odlomení nejméně tří kusů izolační pěny z nádrže zhruba dvě minuty po opuštění Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Představitelé NASA si nemyslí, že úlomky mohly poškodit žáruvzdorný štít raketoplánu. „Jsou to jen velmi malé kusy pěny v porovnání s tím, co jsme viděli v minulosti. Nepozorovali jsme nic abnormálního,“ uvedl podle serveru space.com manažer letů do vesmíru NASA William Gerstenmaier.
   
Kontrola pláště je přesto standardní součástí cesty raketoplánů na ISS od katastrofy Columbie, která se před pěti lety rozpadla při návratu do atmosféry. Na vině tehdy byla také odpadající izolace po startu, která poškodila tepelnou ochranu stroje.
   
Atlantis má přistát u orbitálního komplexu v sobotu v 18:25 SEČ.
Sedmičlenná mezinárodní posádka na ISS přepravuje evropskou vědeckou laboratoř Columbus. Astronauti mají v plánu tři výstupy do volného prostoru, ten první v neděli, kdy ke stanici novou laboratoř připojí.
   
Na ISS raketoplán také dopraví čerstvého člena stálé posádky, Francouze Léopolda Eyhartse, který na komplexu vystřídá Američana Daniela Taniho. Ten měl původně na oběžné dráze pobýt jen do prosince, kvůli několika odkladům startu Atlantisu se však svého nástupce dočká až nyní.
   
Vedle Eyhartse tvoří osazenstvo raketoplánu pět Američanů a německý astronaut Hans Schlegel. Evropané mají dohlížet na instalaci vědeckého modulu Evropské vesmírné agentury (ESA). Výroba téměř sedm metrů dlouhého a 4,5 metru širokého tubusu, v němž budou moci najednou pracovat tři vědci, stála 1,4 miliardy eur (36 miliard korun). Astronauti budou novou laboratoř používat v příštích deseti letech k vědeckým pokusům s biologickým materiálem ve stavu beztíže.
   
Pokud se nevyskytnou žádné komplikace, měl by raketoplán znovu dosednout na Zemi 18. února.