Bush navštívil oblasti postižené tornády

Lafayette (USA) - Americký prezident George Bush navštívil oblasti na jihu Spojených států, které byly ve středu postiženy nejničivějšími tornády za poslední čtvrtstoletí. "Jsem tady, abych zajistil, že stát se zachová soucitně a jeho pomoc bude účinná," řekl Bush poté, co si prohlédl z vrtulníku škody v okrese Macon ve státě Tennessee. Prezident byl ostře kritizován za laxnost reakce jeho administrativy na škody, které v roce 2005 způsobil v New Orleansu hurikán Katrina.

Podle poslední bilance zahynulo při ničivých bouřích v Tennessee, Kentucky, Mississippi, Alabamě a Arkansasu celkem 59 lidí. Bush již před svou cestou vyhlásil části Tennessee a Arkansasu za oblasti velké přírodní katastrofy, které tak mají nárok na federální pomoc.

Státy, které zasáhla série tornád, se nyní potýkají s rabováním a s výpadky elektrického proudu. Navíc se stále pohřešují stovky lidí.

Nejhůř byl zasažen právě okres Macon, kde silná bouře způsobila smrt 14 lidí a poničila asi 200 domů. Podle detektiva Jeffa Brewera už úřadům telefonovalo několik místních obyvatel, kteří nahlásili rabování.

V okrese proto platí zákaz vycházení od 18:00 do 6:00 hodin. Oblast nyní hlídají policisté, kteří lidem kontrolují doklady. Úřady také stále pohřešují 230 lidí. Většina z nich je sice podle policie patrně u příbuzných nebo v hotelích, ale například ve středu v noci byli nalezeni tři lidé uvěznění ve sklepení jednoho z poničených domů. Mnoha domácnostem v okrese navíc stále ještě chybějí dodávky elektrického proudu.

„Nepochybuji o tom, že tato komunita se zotaví a bude na tom lépe než před tím,“ řekl Bush u hasičské stanice ve městě Lafayette.

Po fiasku v New Orleansu Bush při živelních katastrofách vždy dává najevo, že jeho vláda se plně podílí na nápravě škod. „Od té doby jsme se poučili,“ řekl dnes novinářům Bushův mluvčí Scott Stanzel. „Zlepšili jsme procedury při spolupráci s místními a státními úřady.“

Bushova kolona projela také částí Lafayette, kde byly poničené domy, zlomené sloupy s elektrickým vedením a vyvrácené stromy. Prezident se zastavil u čtyřčlenné rodiny, která se snažila z trosek domu vyprostit své věci.