Barack Obama vyhrál v dalších třech státech

Washington - Souboj o nominaci do amerických prezidentských voleb se mezi demokraty dál dramatizuje. Senátor Barack Obama suverénně vyhrál stranická shromáždění v Nebrasce a ve Washingtonu a svou stranickou soupeřku Hillary Clintonovou porazil i v primárkách v Lousianně.

Podle televize CNN získal senátor Obama v Nebrasce na Středozápadě 69 procent hlasů a Clintonová 31 procent. Ve státě Washingtonu na severovýchodě USA vyhrál poměrem 67 ku 32 procentům. V primárkách v Louisianě na jihu, kde žije hodně černochů, je jeho náskok menší - 53 ku 39 procentům.

Obama, který by se stal prvním černošským prezidentem USA, vyhrál v sobotu i stranická shromáždění na Amerických Panenských ostrovech a zaznamenal tak nejúspěšnější den své dosavadní kampaně.

Clintonová v letošním mimořádně vyrovnaném souboji o demokratickou nominaci pro listopadové prezidentské volby měla podle agentury AP zatím 1055 delegátů pro nominační sjezd, zatímco Obama 998. K získání nominace Demokratické strany je potřeba 2025 delegátů.

Dnes bylo v Nebrasce v sázce 24 delegátů, v Louisiana 56, ve Washingtonu 78 a na Panenských ostrovech tři. Demokraté rozdělují delegáty zhruba podle poměru získaných hlasů, takže část delegátů získá Clintonová i dnes.

Hillary Clintonová, která má v posledních dnech i méně peněz na kampaň než její soupeř, spoléhá na pozdější primárky ve velkých státech Ohio a Texas. I když v nich nyní přesvědčivě vede, stále dynamičtější Obamovo tažení by mohlo do té doby změnit situaci i tam.

Také republikáni v sobotu volili v Louisianě a ve Washingtonu. Podle dosavadních výsledků jsou v obou státech vyhlídky favorita Johna McCaina a jeho posledního významnějšího soupeře, Mikea Huckabeeho, vyrovnané. Huckabee vyhrál v sobotu také v Kansasu. Nicméně McCain je i přesto nadále jasným favoritem na republikánskou nominaci.