Kosovo v neděli oznámí úmysl odtrhnout se od Srbska

Priština - Kosovští Albánci už mají připravený harmonogram, který povede k vyhlášení samostatnosti srbské provincie Kosovo. Veřejně chtějí oznámit svůj úmysl odtrhnout se od Srbska v neděli 17. února. Věří, že jejich nezávislost uzná přinejmenším stovka zemí. Problémem může být právo veta, které má v Radě bezpečnosti OSN Rusko. S odtržením Kosova nesouhlasí též Rumunsko, Španělsko, Řecko nebo Slovensko, a zejména pak Kypr.

„Kosovští Albánci skutečně mají poměrně širokou podporu. V první řadě kosovskou nezávislost nepokrytě podporují Spojené státy, které už několikrát deklarovaly, že odtržení Kosova je jediným řešením problému,“ vysvětluje Martin Ježek, zpravodaj ČRo na Balkáně. Velká Británie, Německo a Francie jsou také ochotny samostatnost uznat, stejně jako Liga arabských států. Odtržení provincie má tedy podporu nejvlivnějších zemí, námitky proti němu nemá ani Česká republika.

V neděli se kosovští poslanci na schůzi parlamentu pokusí schválit svou ústavu a vydat deklaraci o úmyslu vyhlásit jednostrannou nezávislost. Projednávat se budou též návrhy státních symbolů. Do začátku března se pak Kosovo bude snažit připravit půdu pro uznání své nezávislosti.

Kosovští Albánci se však obávají reakce Srbska, na kterém jsou závislí energeticky i geograficky: cesty z Kosova do západní Evropy totiž vedou přes Srbsko. To už se vyjádřilo, že v případě vyhlášení jednostranné nezávislosti Kosova zavede obchodní a energetickou blokádu, dále může úplně zamezit přístupu z Kosova do Srbska. Kosovo se navíc může rozpadnout na oblast kosovsko-srbskou a kosovsko-albánskou. Srbsko může vypovědět diplomatické vztahy se všemi zeměmi, které nezávislost Kosova uznají. Těžko lze ale předpokládat, že by vypovědělo diplomatické vztahy se Spojenými státy.