Ministři zahraničí Francie a Německa nazpívali společně píseň

Berlín - Populární píseň na podporu integrace přistěhovalců dnes v Berlíně společně nazpívali ministři zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier a Francie Bernard Kouchner. Zda jejich pěvecký výkon pronikne do čela hitparád, není jisté. Oba šéfové diplomacií se však zjevně zdrcujících kritik nebojí.

„Ještě nikdy nikdo neslyšel spolu zpívat německého a francouzského ministra zahraničí,“ zdůrazňuje jedinečnost projektu Steinmeierův mluvčí Martin Jäger. Píseň ve stylu rhythm and blues, okořeněná orientálními rytmy, se jmenuje Deutschland (Německo) a Steinmeier s Kouchnerem se k osmi mladým zpěvákům tureckého původu svými hlasy připojují vždy v refrénu.

„Německo, proč se uzavíráš, Německo, vylož karty na stůl,“ zní sloka, v níž oba ministři společně notují. Symbolické je, že autory textu jsou dva mladí němečtí hudebníci tureckého původu, třiadvacetiletý Muhabbet a sedmnáctiletý Sefo. Hudbu složil další německý Turek, berlínský hudební producent Ünal Yüksel, který šéfuje hudebním labelům Plak Music a Ypsilon Musix.

Nahrávací studio v berlínské čtvrti Kreuzberg, kde byl dnes záznam pořízen, patří rovněž německému Turkovi a přistěhovalecký původ mají všichni hudebníci, kteří tu nahrávají své písně.

„Na ministra jsem vůbec nezpíval tak špatně,“ zhodnotil dnes svůj výkon trochu neskromně Francouz. Steinmeierovi vystavil nejlepší vysvědčení sám Muhabbet, jenž platí v komunitě německých Turků za skutečnou hvězdu. „Pan Steinmeier je fakt cool,“ nehledal zdlouhavě slova.

Ministr za německou sociální demokracii (SPD) však podotkl, že jejich úkolem nebylo učit někoho zpívat. „Chceme ukázat, že těžíme z bohatství kultur a navzájem se obohacujeme,“ zdůraznil mluvou diplomata.

Steinmeier a Kouchner však chtějí také potvrdit souznění mezi jejich zeměmi. Před nedávnem si přitom za nápad nazpívat píseň jako dárek vyslechla nejedno jízlivé slovo česká ministryně obrany Vlasta Parkanová. Svou Písní o radaru chtěla potěšit amerického prezidenta George Bushe při jeho návštěvě v Praze, pouze však dala příležitost opozici, aby ji obvinila ze servilnosti.

Téma integrace přistěhovalců vévodilo dnešní společné schůzi německého a francouzského kabinetu v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Společná jednání ministrů se od roku 2003 konají dvakrát do roka střídavě v Německu a ve Francii.