V dnešních volbách má nejvyšší šance Obama

Washington - Americký Washington, Virginii a Maryland dnes čeká pokračování prezidentských primárek. Favoritem je demokratický kandidát Barack Obama. Podle průzkumů by v tuto chvíli získal také celkové vítězství.

V obou kandidátských táborech roste napětí. „Situace je živější u demokratů z toho důvodu, že se jedná o mnohem vyrovnanější souboj. U demokratů má větší šance Barack Obama. Volí se v oblasti, kde mají silné zastoupení Afroameričané a také voliči s vyšším vzděláním, kteří podle dosavadních zkušeností dávají před Hillary Clintonovou přednost illinoiskému senátorovi Obamovi,“ uvedl zpravodaj ČT z Washingtonu Roman Bradáč.

Role afroamerických voličů může být v dnešní volbě zásadní. Jejich počet oproti minulým volbám vzrostl nejen v celonárodním měřítku, ale i v okolí hlavního města. V Marylandu nyní tvoří Afroameričané třetinu, ve Virginii pětinu občanů s právem hlasovat a v hlavním městě mají dokonce zastoupení 55 procent.

Komentátoři stále připomínají úspěchy Obamy ve víkendových volbách, kdy stáhl náskok Clintonové na zhruba tři desítky delegátských hlasů, což je zanedbatelný rozdíl. U republikánů je rozdíl mezi vedoucím Johnem McCainem a Mikem Huckabeem téměř propastný.

McCain se může ve Virginii opřít o hlasy vojáků a válečných veteránů, kterých je právě v tomto jižanském státě velké množství. Avšak u konzervativních voličů má tento kandidát kaňku. Během kampaně v roce 2000 totiž urazil mísní respektované náboženské vůdce. Jejich příznivci chtějí proto volit Mika Huckabeeho.

Průzkumy v dnešních volbách favorizují Baracka Obamu. „Oproti předešlým kandidátům tmavé pleti má značné charisma a do své kampaně dává výrazně více než například předchozí afroamerický kandidát Al Sharpton. Navíc Obama se objevuje v médiích velmi často a podařilo se mu překonat bariéru mezi občany,“ dodal Roman Bradáč. Obama zdůrazňuje, že je připraven být prezidentem pro všechny Američany bez rozdílu rasy.