Ruské bombardéry přelétly americkou letadlovou loď v Pacifiku

Washington - Dva ruské bombardéry v sobotu v západním Pacifiku přeletěly nebezpečně nízko nad americkou letadlovou lodí Nimitz. Jak v pondělí oznámilo ministerstvo obrany USA, čtyři americké stíhačky musely letadla doprovodit do bezpečné vzdálenosti. Piloti amerických a ruských strojů prý nenavázali rádiový kontakt a kromě přeletu nad letadlovou lodí k žádnému dalšímu střetu nedošlo. Moskva událost zatím nijak nekomentovala.

Letadlová loď Nimitz se nachází jižně od Japonska a ruské stroje Tu-95 ji přelétly ve velmi nízké letové hladině asi 600 metrů. Ve stejný den mělo s ruskými bombardéry problém také Japonsko. To obvinilo Moskvu, že letadla narušila japonský vzdušný prostor, a do vzduchu proto vzlétlo 22 japonských stíhaček.

Obnovit lety strategických bombardérů nad mezinárodními vodami, podobně jako za dob studené války, nařídil loni v létě ruský prezident Vladimir Putin. Nynější manévry, jejichž součástí bylo i lednové cvičení ruského vojenského námořnictva v Atlantiku, podle ruských analytiků mohou souviset i s březnovými prezidentskými volbami.