Schwarzenberg kritizuje neochotu Evropy poskytnout NATO vojáky; zdůrazňuje angažovanost ČR

Berlín - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg kritizoval evropské členy NATO kvůli jejich neochotě poskytnout alianci bojové jednotky. V rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Kölner Stadt-Anzeiger přitom zdůraznil, že relativně malá Česká republika svou přítomnost v Afghánistánu posiluje.

Je nemocí NATO už několik desetiletí, že evropské státy mají trochu větší nechuť podílet se na ozbrojených akcích, řekl Schwarzenberg západoněmeckému regionálnímu listu v kontextu stávajících sporů uvnitř NATO ohledně poskytování bojeschopných jednotek na nebezpečný jih Afghánistánu.
 
Některé evropské spojence vybídl k vyslání bojových jednotek do Afghánistánu americký ministr obrany Robert Gates a na víkendové bezpečnostní konferenci v Mnichově dokonce varoval před rozpadem Severoatlantické aliance, pokud se některé evropské státy nebudou více vojensky angažovat.
 
K jeho výzvě vůči evropským zemím NATO se nyní připojil i Schwarzenberg. „Měly by si uvědomit, že už jsou dost bohaté na převzetí vlastní odpovědnosti. Evropa byla v poválečném období podstatně slabší a Spojené státy podstatně silnější. Tehdy bylo správné, že nesly hlavní břemeno. Dnes jsme dost blahobytní. Měli bychom se sami přičinit, abychom tento blahobyt udrželi a aby ve světě zůstala zajištěna bezpečnost,“ řekl Schwarzenberg.
 
Proti Gatesovým výčitkám, že Evropané nejsou ochotni bojovat v Afghánistánu, však Schwarzenberg postavil příklad České republiky. „My, Česká republika, jsme poněkud menším státem. A my teď svůj výsadek v Afghánistánu posilujeme,“ upozornil ministr a dodal, že čeští vojáci „přirozeně“ půjdou i na jih.
 
Šéf české diplomacie řekl, že potíže v boji proti radikálům v Afghánistánu se daly očekávat. Stalo se přesně to, co se dalo očekávat - pokud člověk zná vojenské dějiny. Nejdříve byl poražen Taliban. Pak se začali seskupovat, osvojili si novou taktiku a začali boj nanovo, zhodnotil situaci Schwarzenberg. Pokud se však spojenci této situaci postaví čelem, je podle něj ještě velká naděje, že v Afghánistánu zvítězí právní stát a demokracie. „My to dokážeme,“ uzavřel Schwarzenberg.
 
Česká republika má v Afghánistánu podle oficiálních údajů NATO 135 vojáků. Jenom v provincii Lógar jich však chce mít až 200. V pondělí Schwarzenberg řekl, že Česká republika uvažuje také o nasazení vojáků do bojových oblastí, aby pomohla Nizozemcům, kteří tam působí.
 
Třetí největší vojenský kontingent v zemi má Německo. Jeho vojáci jsou však soustředěni na severu Afghánistánu, který byl až dosud poměrně poklidný. Právě Německo v poslední době čelilo ze strany USA velkému tlaku, aby poslalo bojeschopné vojáky na jih.