Turecko chce od Izraele koupit špionážní satelit

Ankara - Turecko má zájem odkoupit od Izraele špionážní satelit. Izrael ale na žádost zatím nereagoval. Ministr obrany Vecdi Gönül po setkání se svým izraelským protějškem Ehudem Barackem tvrdil, že o koupi satelitu diskutovali na "technické úrovni".

Jednání o koupi satelitu trvají už několik let. Dohodě ale zatím brání neshody ohledně ceny dodávky. Spekuluje se, že by satelit mohl stát až 300 milionů dolarů. Izrael se také obává, aby případně přístroj nesloužil Turecku k monitorování izraelských jaderných aktivit nebo jiných citlivých zařízení.
 
„Jednání prošla velkými výkyvy, ke konečné dohodě mezi Ankarou a Jeruzalémem by ale mohla přispět osobní intervence Baraka či některého jiného vysokého izraelského představitele,“ řekl agentuře Reuters izraelský zdroj.
   
Izrael jako jediný stát blízkovýchodní oblast dokázal vyrobit a vyslat do kosmu vlastní satelity. První družice řady Ofek byla umístěna na oběžnou dráhu v roce 1988. Loni vyslal Izrael do vesmíru Ofek-7, jehož úkolem je monitorovat íránský jaderný program.