Slovenská policie zadržela rekordní zásilku drog, Británie rozbila kokainový gang

Bratislava/Londýn - Hned dva tvrdé údery zasadili evropští policisté pašerákům kokainu. Slovenští policisté zadrželi největší zásilku drog v historii země; na celním překladišti v Dunajské Stredě minulý týden zabavili stovky kilogramů kokainu, které by se daly prodat za více než miliardu a půl slovenských korun. Britská policie dnes oznámila rozbití největšího kokainového gangu a zabavila 70 kilogramů drogy.

Na Slovensko drogy doputovaly z Jižní Ameriky zamaskované v lahvích vína. Policie při zátahu zatkla několik Slováků i cizinců. „Je to zatím největší množství zadrženého kokainu na Slovensku,“ řekl dnes policejní viceprezident Michal Kopčik. Našlo se 163,8 kilogramu drogy rozpuštěné v lahvích s vínem. Celníci přitom na zásilku přišli náhodou, když kontrolovali obsah lahví s vínem; konzistence tekutiny se jim totiž zdála podezřelá. Podle policie by se ze zabavených drog dalo vyrobit asi půl milionu dávek.
 
Drogy putovaly z Argentiny přes oceán do Hamburku a pak na Slovensko. Podle ředitele celního úřadu Jozefa Dudáše ale zásilka na Slovensku původně skončit neměla. „Předpoklad je, že to bylo určeno pro trh Evropské unie,“ uvedl Dudáš. Další podrobnosti policie neuvedla, protože pokračuje vyšetřování případu.

Britský Scotland Yard dnes oznámil, že rozbil v Británii dosud největší gang obchodníků s kokainem, který měl obrat sto milionů liber ročně (3,5 miliardy korun). Policisté použili buldozer, aby prorazili cestu do luxusního domu šéfa této skupiny, a celkem v ranní razii v Londýně a okolí zatkli více než 20 lidí a prohledali 30 budov, zabavili skoro tři miliony liber v hotovosti, 70 kilogramů kokainu, který by měl prodejní cenu kolem půl milionu liber, a čtyři střelné zbraně. Operace se zúčastnilo na 500 policistů.

Podle britského tisku je za hlavu gangu považován 53letý Egypťan, který byl schopen proprat až čtyři miliony liber týdně. Ve skupině byli také Britové, Izraelci a Irové. Všichni měli v Británii trvalý pobyt. Podle Steva Richardsona ze Scotland Yardu byl dnešní zátah vyvrcholením půl roku trvající policejní operace.

Až 95 procent kokainu míří z Jižní Ameriky do USA, i proto se tu zabavují zásilky někdy i v řádech stovek tun. V Evropě to bývá o řád méně.
V ČR policie zadržela nejvíce kokainu před devíti lety - 117 kilogramů.