Princ Charles podpořil boj proti změnám klimatu

Brusel - Britský princ Charles vystoupil dopoledne v Evropském parlamentu, kde přednesl svůj příspěvek k boji proti klimatickým změnám. Proslovem princ vyjádřil symbolickou podporu úsilí unie snižovat emise skleníkových plynů. Sám Charles se dlouhodobě v boji proti změnám klimatu angažuje. Do hlavního města unie přijel po šestnácti letech.

Evropská komise chce do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o dvacet procent. Balíček opatření pro členské státy, který by pomohl tohoto cíle dosáhnout, se nelíbí všem unijním zemím. Vystoupení prince Charlese se tedy považuje sice za symbolickou, ale přesto významnou podporu unie v jejím snažení.

Princ se dlouhodobě zajímá o problematiku klimatických změn. Netají se názorem, že je považuje za jednu z největších hrozeb pro člověka. Nedávno prohlásil, že důkazy o změnách klimatu jsou tak děsivé, že je třeba jednat okamžitě, jinak na ně lidstvo doplatí. Čím déle bude řešení odkládat, tím horší situace bude a tím zoufalejší opatření poté budou zapotřebí.

Loni Charles slíbil, že bude dbát na to, aby svou činností nezvyšoval emise oxidu uhličitého. Proto omezil cestování letadlem a vrtulníky, na svém venkovském sídle v Highgrove začal využívat ekologicky vyráběnou elektřinu, a jeho oficiální vozy Jaguar a Land Rover jezdí na bionaftu. Prince v Bruselu doprovází také zástupci charitativních organizací, které bojují proti změnám klimatu a za záchranu deštných pralesů a které Charles zaštiťuje.