Silné zemětřesení v Řecku, zatím bez obětí

Atény - Silné zemětřesení dnes ve dvanáct hodin místního času zasáhlo oblast v blízkosti řeckého poloostrova Peloponés. Aténská observatoř hlásí, že zemětřesení mělo sílu 6,5 stupně Richterovy stupnice a že epicentrum se nachází asi 225 kilometrů jihozápadně od Atén na samém jihu Peloponésu u města Methoni. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani škody.

Záchvěvy půdy byly tak silné, že je cítili i obyvatelé egyptské Káhiry. Obyvatele měst na jihu Řecka vyhnaly do ulic. Ve městě Tripoli ve střední části Peloponésu byly podle řeckých médií evakuovány děti ze škol. Zemětřesení podle svědků trvalo asi patnáct vteřin.
 
Seizmologové varovali, že po prvním zemětřesení mohou následovat další mohutné otřesy a vyzvali obyvatele k ostražitosti. Oblast o dvě hodiny později zasáhlo druhé zemětřesení o něco menší síly. „To potvrdilo, že první zemětřesení bylo hlavní a oblast nyní není v akutním nebezpečí,“ řekl seizmolog Gerasimos Papadopoulos.
 
Řecko se nachází v seizmicky nejaktivnější části Evropy - odehraje se tu polovina všech evropských zemětřesení. Peloponés už letos zasáhlo jedno silné zemětřesení, otřesy tehdy nezpůsobily větší škody.