V ruských věznicích není mučení ničím výjimečným, tvrdí ochránci lidských práv

Moskva - Unikátní video o krutém zacházení v ruských věznicích zveřejnili ruští ochránci lidských práv. Záběry z nápravného tábora nedaleko Jekatěrinburgu ukazují, jak dozorci surově bijí a ponižují trestance. Podle ochránců lidských práv navíc nejde o ojedinělý případ, ale o denní realitu.

Věznice v Rusku jsou přeplněné a vedle brutality dozorců ohrožují zdraví vězňů i šířící se choroby. Ve věznicích je téměř milion lidí, každý desátý je drogově závislý, desetitisíce vězňů mají tuberkulózou nebo AIDS.
Zveřejněný videozáznam údajně pořídil přímo jeden z dozorců. Ti podle organizace The Human Rights Foundation používají jakékoliv prostředky - od bití holemi, kopání, bití pěstmi, až po svlékání vězňů. Mnozí vězni týrání neunesou a řeší situaci sebepoškozováním nebo pokusy o sebevraždu.

Na mučení a špatné zacházení v ruských věznicích před časem upozornila i organizace Amnesty International (AI). Podle ní jde o porušování národních i mezinárodních závazků a Rusko prý nevyvíjí dostatečné úsilí, aby tento problém řešilo. AI tvrdí, že ruská policie si mučením často vynucuje z podezřelých přiznání, a usnadňuje si tak práci s vyšetřováním a řešením případů. Podle AI v Rusku neexistuje účinný, nezávislý a respektovaný systém kontroly vězeňských zařízení.

Ruská nápravná zařízení byla svou brutalitou pověstná už za sovětské éry, po perestrojce v devadesátých letech se začalo násilí vytrácet. V posledních letech se ale znovu objevuje.