Slovinsko blokuje vstup Chorvatska do EU

Brusel - Slovinsko a Chorvatsko přenášejí své dlouhodobé politické potyčky na půdu Evropské unie. Slovinsko, které právě předsedá EU, totiž podle diplomatických zdrojů blokuje jednání s chorvatskou vládou a tudíž i cestu ke vstupu země do unie. Nezdá se, že by se situace mohla brzy vyřešit, ačkoli se jí budou v pondělí zabývat unijní ministři zahraničí.

Důvodem blokády ze strany Slovinska je spor ohledně hranic. Chorvaté začátkem roku vyhlásili ekologickou rybolovnou zónu, která Slovince odřízla od přístupu k volnému moři. Slovinci nyní roztržku přenesli i do Evropské unie. Jednoznačnou podporu Lublani vyjádřila pouze Itálie, která se vytvořením ekozóny cítí také poškozena. Chorvatsko spornou ekozónu rušit nechce. Veřejné mínění je totiž na straně vlády.
 
Chorvaté usilují o mezinárodní arbitráž, která by měla spor rozhodnout, Slovinsko je ale proti. Diplomaté se domnívají, že k tomu je jediný důvod - slovinská vláda se bojí prohry před soudem. Chorvaté totiž na vytvoření ekologické zóny mají podle mezinárodního práva nárok.
 
Hraniční spory mezi oběma zeměmi zuří už řadu let a v místních obyvatelích vyvolávají velké vášně. Například loňské září chorvatská policie zatkla skupinu slovinských novinářů, kteří se pohybovali na hranicích obou zemí, a deportovala ji zpátky do Slovinska. To se ohradilo, že území, na kterém se novináři nacházeli, náleželo Slovinsku.