Počet obětí atentátu v Pákistánu se zvýšil na 46

Péšávar - Počet obětí sobotního sebevražedného útoku v pákistánském městě Párašinár se dnes zvýšil na 46, když během noci zemřelo několik těžce zraněných osob. S vážnými zraněními je hospitalizováno ještě asi 50 lidí. V Pákistánu včera skončila předvolební kampaň a konali se poslední shromáždění. Policie na jihu země zároveň oznámila, že překazila jiný útok plánovaný na pondělní volební den.

Volební kampaň do parlamentu skoro od počátku doprovází násilí. To se vystupňovalo hlavně po atentátu na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou z 27. prosince minulého roku. Volby do parlamentu byli už dříve odloženy z 8. ledna na 18. února. Důvodem byli právě nepokoje po smrti Bhuttové.

Útok byl spáchán ve městě Párašinár v oblasti Kurram, ležící poblíž hranice s Afghánistánem. Atentátník najel automobilem plným výbušnin do budovy úřadu kandidáta Pákistánské lidové strany (PPP) zavražděné bývalé premiérky Bénazír Bhuttové krátce po shromáždění této strany. Podle místních zdrojů je nejvíc obětí právě z řad PPP.

Bezpečnost pondělních voleb bude zajišťovat 81 000 vojáků a téměř 400 000 policistů. Podle průzkumů má velkou naději na převzetí moci opozice, což by mohlo ohrozit i prezidenta Parvíze Mušarafa. O něm sice voliči rozhodovat nebudou, ale parlament, kde by převahu měla opozice, by ho mohl odvolat.

Opozice i Pákistánci samotní se ale obávají, že volby budou zmanipulované. „Cokoli politici dělají, dělají pro sebe a ne pro to, aby se naše změnila k lepšímu," myslí si Mohamed Abbas.