Rada bezpečnosti se nedohodla o budocnosti Kosova

New York - Rada bezpečnosti OSN se na včerejším zasedání nedohodla na společném postoji k budoucnosti Kosova. Po mimořádném zasedání rady v americkém New Yorku to médiím sdělil panamský velvyslanec Ricardo Alberto Arias, který nyní radě předsedá. Rusko, které o mimořádné zasedání požádalo, nezávislost Kosova stále odmítá. Západní státy ji ale připouštějí.

„Rozdílné postoje jednotlivých států, které už známe, zůstaly zásadně stejné,“ prohlásil na briefingu Arias. „Žádost Ruska, které usilovalo o zrušení Kosova, žádná země nepodpořila,“ doplnil britský velvyslanec John Sawyers. Rada bezpečnosti se tak nachází ve slepé uličce. Na včerejším zasedání se v souvislosti s Kosovem nedohodla ani na dalším postupu.

Jen několik hodin po vyhlášení nezávislosti Kosova byly v Srbsku ale zaznamenány první projevy násilí. U budovy OSN v Kosovské Mitrovici explodovaly dva granáty, žádné oběti si ale nevyžádaly. Zneškodnit se podařilo také výbušninu nalezenou u zdejší kanceláře Evropské unie. V Bělehradě rozvášněný dav mladých Srbů napadl kameny velvyslanectví Slovinska a USA, které Srbsko obviňuje z podpory kosovského separatismu. Zraněno bylo několik policistů i demonstrantů. 

Většina srbských deníků dnes tvrdě odsoudila nedělní vyhlášení nezávislosti Kosova parlamentem této srbské provincie. Listy
pociťují tento krok jako nelegální odtržení od Srbska s pomocí západních zemí. 

Srbský prezident Boris Tadić, premiér Vojislav Koštunica a úřadující předseda Srbské radikální strany (SRS) Tomislav Nikolić se dohodli na tom, že ve čtvrtek uspořádají v Bělehradě velké shromáždění. To se má konat právě proto, aby Srbové mohli svůj protest k nezávislosti Kosova svobodně vyslovit.  

„Je to způsob, jak dát světu najevo svou velkou nespokojenost a rozhořčení srbských občanů s postupem mezinárodního společenství,“ prohlásil Nikolić. Uspořádat takové shromáždění požadovala už minulý týden SRS, tehdy to však vláda ani prezident nepovažovali za vhodné. V nynější situaci, která v Kosovu panuje, se ale k tomuto kroku přeci jen uchýlili.