Kosovo prožilo první nezávislou noc

Priština/Bělěhrad - Kosovo má za sebou první noc od vyhlášení nezávislosti. Zatímco se všude v Kosovu slavilo, Srbové v Bělehradě až do pozdních nočních hodin protestovali. Rozvášněný dav zaútočil na americkou a slovinskou ambasádu, v centru města pak zdemoloval dvě provozovny sítě McDonald´s. Evropská unie dnes rozhodne, jaké stanovisko k nezávislému Kosovu zaujme.

Od jednání ministrů zahraničí států EU se ale nečeká nějaké revoluční rozhodnutí, unie totiž nemá jednotný názor na problematiku Kosova. Státy, které samy mají problém s menšinami, jako Španělsko, Slovensko, Rumunsko, Řecko nebo Kypr, samostatnost zřejmě neuznají. Obávají se totiž separatistických akcí vlastních menšin, které by se situací v Kosovu mohly inspirovat.

Opačný postoj se očekává u velkých zemí, jako je Francie, Velká Británie, Německo nebo Itálie. Kypr dokonce oznámil, že se ani nezúčastní civilní mise, kterou unie do Kosova vysílá. Ta by měla působit jako poradní orgán při vytváření nové správy země. EU zatím nechává na jednotlivých členech, zda Kosovo uznají, nebo ne.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nemá jednoznačný názor: „Pro Kosovo ideální řešení neexistuje. Politika je umění možného, je o hledání nejlepšího řešení, nikoli však ideálního. A zatím nikdo lepší řešení, které by bylo realistické, nevymyslel. Budeme tedy opatrně přistupovat k vyhlášené nezávislosti a pozorovat, jak si tamější samospráva povede. Když se budou dodržovat všechny body Ahtisaariho plánu, můžeme pak nezávislost uznat,“ dodává Schwarzenberg.

Samostatné Kosovo jistojistě nebude uznáno Srbskem, ve kterém se včera bouřlivě demonstrovalo. Dav zaútočil na americkou ambasádu, kterou se neúspěšně pokusil zapálit. Útokům čelila i slovinská ambasáda, před půlnocí se skupina rozvášněných fanoušků dvou fotbalových klubů Partizan Bělehrad a Czervena Hvezda vydala i směrem k albánské ambasádě, policie jim v tom ale zabránila.

Situace v Bělehradě je i nadále napjatá, jednotlivá velvyslanectví hlídají těžkooděnci, dnes se očekávají další protesty. Na čtvrtek se připravuje i celonárodní demonstrace, které by se mohl zúčastnit až milion Srbů. Demonstrují i Srbové v severním Kosovu, kteří se cítí nynější situací ohroženi.

I po vyhlášení nezávislosti se v Kosovu fakticky nic nezmění, země nadále zůstává územím pod správou mezinárodních sil, nezmění se ani přítomnost jednotek NATO.