V Pákistánu se konaly parlamentní volby, které rozhodnou o budoucnosti prezidenta Mušarafa

Islámábád - Pákistánci dnes rozhodovali o složení příštího parlamentu a místních úřadů. Volební předpovědi se shodují na tom, že by měla zvítězit opozice, konkrétně Pákistánská lidová strana zavražděné bývalé premiérky Bénazír Bhuttové. Výsledek hlasování tak může ohrozit prezidenta Parvíza Mušarafa, který je klíčovým spojencem USA v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Ve volbách jsou jednoznačnými favority opoziční formace Pákistánská lidová strana (PPP) a Pákistánská muslimská liga (PML-N) bývalého předsedy vlády Naváze Šarífa. Teprve třetí příčku by podle předběžných odhadů měly obsadit strany věrné prezidentu Parvízu Mušarafovi. Pokud se oběma opozičním uskupením podaří získat dvě třetiny poslaneckých mandátů, budou moci sesadit Mušarafa z jeho funkce.

Zástupci opozice tvrdí, že Mušaraf je stále velmi silný hráč a že se pokusí volby zmanipulovat a dosadit do vlády jednu ze sobě věrných stran. Vláda by tím pádem nemohla vyvolat hlasování o jeho sesazení z prezidentské funkce. Eventuální vítězství opozičních stran tak nemusí být ani podle nich samotných tak drtivé, jak některé předpovědi naznačují. Prezident, jehož vláda je poznamenána politickou krizí a násilnostmi, jakoukoli manipulaci s výsledky hlasování odmítá.

Po celé zemi je rozmístěno 81 000 vojáků a 400 000 policistů, kteří dohlížejí na bezpečnost během voleb. Vlna násilí sužující zemi už řadu týdnů neopadla ani těsně před zahájením voleb, od ranních hodin už je hlášeno šest obětí na lidských životech. Mezi oběťmi je i kandidát opozice, kterého krátce před otevřením volebních místností zastřelili v provincii Paňdžáb zatím neznámí útočníci.

Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila mají místní obyvatelé obavy také z toho, co může nastat, až budou oznámeny výsledky voleb. V případě, že vládní strany získají větší počet hlasů, než se očekává, tak už opozice předem prohlásila, že volby označí za neplatné a zmanipulované. Opoziční předáci jsou v té chvíli připraveni svolat celostátní demonstrace.

Přes 80 milionů pákistánských voličů moho hlasovat do 13:00 SEČ, oficiální výsledky jsou očekávány ve středu.