V reakcích na Castrův odchod politici vesměs hovoří o nové naději

Kigali/Madrid/Brusel/Moskva - Rozhodnutí kubánského vůdce Fidela Castra neucházet se již o nejvyšší státní funkci nebylo pro svět žádným velkým překvapením. Politici vesměs hovoří s nadějí o novém začátku na Kubě, což zdůraznil hlavně americký prezident George Bush.

Bush, který je na návštěvě ve Rwandě, na tiskové konferenci vyjádřil naději, že odstoupení Fidela Castra bude znamenat začátek demokratických přeměn na Kubě. Vyzval mezinárodní společenství, aby společně s kubánským lidem pracovalo na budování institucí nutných pro demokracii. Přechodné období k novému vedení by podle Bushe mělo vést ke svobodným a čestným volbám. Američané jsou podle jeho slov připraveni pomoci Kubáncům uskutečnit „požehnání svobody“.

Odstoupení Fidela Castra by mělo posílit možnosti jeho bratra Raúla při zavádění jeho „projektu reforem“, usoudila státní tajemnice na španělském ministerstvu zahraničí Trinidad Jiménezová, podle níž je zpráva o Castrově odstoupení „mimořádně důležitá“. Šéf španělské diplomacie Miguel Ángel Moratinos, který stál u zrodu nejnovějšího oteplování ve vztazích Evropy s Kubou, se zatím nevyslovil.

Francie vyjádřila naději, že Castrovo rozhodnutí otevírá „novou cestu“, která povede k „větší demokracii“. Státní tajemník pro evropské záležitosti v úřadu ministra zahraničních věcí Jean-Pierre Jouyet v rádiu Evropa 1 prohlásil, že „castrismus byl symbolem totalitarismu“. Podle jeho slov Fidel Castro nepochopil vývoj na konci 70. a na začátku 80. let, a vývoj, který přišel po pádu berlínské zdi a rozpadu Sovětského svazu.

„Rezignace bude nutně znamenat začátek konce této komunistické diktatury, jedné z posledních na světě“, uvedl šéf nejsilnější konzervativní frakce v Evropském parlamentu (EPP-ED) Joseph Daul. Až se ostrov vrátí k demokracii a tržnímu hospodářství, vysvitne naděje na to, že život obyvatel ostrova se rychle zlepší, uvedl Daul. Evropská unie podle něj bude změny, které na Kubě nastanou, podporovat.

Odstoupení Castra z funkce prezidenta na Kubě nic nemění na faktu, že se tam komunismus stále pevně drží, prohlásil někdejší polský prezident Lech Walesa. „Pokud Castro bude předávat moc tímto tempem, bude mu to trvat 200 let,“ řekl v rozhovoru po AFP Walesa, který v lednu podepsal mezinárodní petici za osvobození politických vězňů na Kubě. Podle jeho slov „mezinárodní společenství musí pokračovat v tlaku na režim v Havaně, aby se Kubánci mohli jednou těšit z opravdové svobody“.

Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov prohlásil, že tím, že se Fidel vzdal funkce prezidenta, prokázal „politickou genialitu“, odvahu a jednal „v zájmu své země a svého lidu“. „Je to odvážné rozhodnutí a jsem si jist, že když k němu sahal, řídil se zájmy své země a svého lidu. Podle Zjuganova, který kandiduje v nadcházejících ruských prezidentských volbách, Castro je “geniální politik, který vysoko vztyčil prapor svobody".

Odstupující prezident Kuby Fidel Castro
Zdroj: ČT24