Sarkisjan vyhrál prezidentské volby v Arménii

Jerevan - Arméni v úterý v prvním kole vybírali nového prezidenta. Největší šance na zvolení měl současný premiér Serž Sarkisjan. Podle ústřední volební komise ho podpořilo téměř 53 procent voličů, což mu v prvním kole stačí na to, aby se stal novým arménským prezidentem. Opozice průběh hlasování napadla a uspořádala demonstraci.

Podle předvolebních průzkumů mohl ve volbách výrazněji Sarkisjana ohrozit jen bývalý prezident Levon Ter-Petrosjan. Ten ale získal jenom 21 procent hlasů.

Arménská opozice ještě před vyhlášením oficiálních výsledků prezidentské volby napadla. Prý neproběhly čestně. Svolala proto na dnešek protest. „Během hlasování se odehrálo mnoho vážných přehmatů, včetně falšování hlasovacích lístků, únosů a zbití našich zástupců ve volebních místnostech,“ uvedl mluvčí bývalého prezidenta Ter-Petrosjana, největšího Sarkisjanova rivala.

V Jerevanu se sešly tisíce příznivců opozice, aby daly najevo, že s výsledky voleb nesouhlasí. Demonstranti vykřikovali hesla na podporu opozičního kandidáta. Mezinárodní pozorovatelé však prohlásili, že volby v Arménii byly spravedlivé a regulérní.   

Ve volbách se o funkci prezidenta ucházelo devět kandidátů. Současný prezident Robert Kočarjan ve volbách nekandidoval, protože zemi vládl už ve dvou volebních obdobích. Potřetí se o funkci už ucházet nemohl.