Nespokojení Srbové zaútočili na nové hranice s Kosovem

Priština (Kosovo) - Příslušníci srbské menšiny zaútočili na nově vzniklé hraniční přechody mezi Kosovem a Srbskem.  Reagovali tak na nedělní jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti. Mezitím do Prištiny dorazili velvyslanci prvních zemí, které uznaly nezávislé Kosovo - diplomati Velké Británie, Spojených států, Francie a Turecka.

Asi tisíc Srbů dnes zaútočilo na kosovské policisty a zapálilo budovy na kosovsko-srbských hranicích. Napadení policisté před davem uprchli do nedalekého tunelu. Konflikt na nově vzniklých hranicích uklidňovali vojáci KFOR. Bouřící se Srbové se krátce po vznícení hraničních budov rozešli.

Podle informací reportéra ČT Martina Jonáše je už na místě relativní klid: „Situaci zajišťují jednotky KFOR a Spojených národů. Stav se stabilizuje a počet vojáků v ulicích klesá.“ Během incidentu na hranicích prý nebyl nikdo zatčen ani zraněn.

Ke státům, které se rozhodly samostatné Kosovo uznat, dnes přibyla Austrálie a další vlády - například rakouská či polská - by mohly brzy následovat. Tábor odpůrců, v němž se nejhlasitěji projevuje Rusko, Čína a samozřejmě Srbsko, rozšířila Indonésie.