Texaské úřady publikovaly údajný rozhovor vraha J. F. Kennedyho

Dallas - Texaské úřady zveřejnily údajný přepis rozhovoru Lee Harveyho Oswalda, vraha bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, s dalším mužem. Hovoří v něm o připravovaném útoku na amerického prezidenta. Pravost dokumentu je však pochybná. Neví se totiž, zda se jedná o skutečný soudní protokol, nebo jde o scénář filmu o vraždě Johna F. Kennedyho.

V nočním klubu Carousel se v září 1963 bavili dva muži o tom, jak odstranit tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Kennedyho, který vedl tvrdou kampaň proti mafii. Z úst Lee Harveyho Oswalda tehdy údajně zazněly tyto plány: „Můžeme se ho zbavit, aniž bychom ho museli zabít. Můžu zastřelit jeho bratra.“ Jack Ruby, který s Oswaldem hovořil, odpověděl: „Ale to by nebylo vlastenecké.“ Přepis tohoto rozhovoru o plánech na vraždu prezidenta je nyní součástí materiálů zveřejněných dallaskými úřady.

Loni se v trezoru místního soudu našlo patnáct krabic s dokumenty. Není však zaručeno, že přepis rozhovoru je pravdivý. „Já jen zveřejňuji informace, které jsme našli,“ uvedl státní návladní z Dallasu Craig Watkins.

Pravost rozhovoru je tedy dost pochybná. V krabicích se totiž našla i smlouva na filmový scénář, kterou podepsal Henry Wade, tehdejší státní návladní. Dialog tak mohl být součástí připravovaného scénáře. „Nevíme, jestli je rozhovor na pásce pravý. Určitě ale znovu rozvíří debatu o tom, jestli existovalo spiknutí za účelem zavraždit prezidenta,“ dodal Watkins.

Oswald 22. listopadu 1963 v Dallasu skutečně prezidenta Johna Fitgeralda Kennedyho zastřelil. Dva dny nato, ještě než ho policie předvedla před soud, zavraždil Oswalda naopak Jack Ruby. Nalezené materiály teď zkoumají odborníci, nakonec zřejmě skončí v muzeu.