Italské Benátky opět sužuje voda, tentokrát pokles hladiny

Benátky (Itálie) - Mořská hladina v kanálech severoitalských Benátek, které obvykle sužují spíš záplavy, klesla tento týden na čtrnáctileté minimum. Město závislé na vodní dopravě tak muselo některé kanály zcela uzavřít, sdružení proslulých benátských gondoliérů si ale zatím podle informací agentury Reuters na nedostatek vody nestěžuje.

Některé kanály sice ukázaly nevábné bahnité dno, zatím je to ale záležitost menší oblasti na okraji města. Meteorologové předpokládají, že k normálu by se měl stav vodní hladiny v Benátkách vrátit už ke konci tohoto týdne. Pokles hladiny je podle nich způsoben brázdou vysokého atmosférického tlaku, který v oblasti už několik dní panuje.

Centro maree, středisko sledující pohyb vodní hladiny v Benátkách a jejich okolí, muselo dokonce kvůli nízké vodě vyhlásit stav pohotovosti. Mořská hladina podle střediska klesla už o 80 centimetrů, a dostala se tak na úroveň roku 1994, kdy podobně rozsáhlý nedostatek vody zasáhl Benátky naposledy.

Historický rekord v minimální hladině vody v kanálech ale městské záznamy datují do roku 1882, kdy do obvyklého stavu chybělo dokonce 124 centimetrů. Nízkou hladinou moře trpěly Benátky i v roce 1989, kdy byl vůči normálu zaznamenán propad o 92 centimetrů.

S důsledným měřením výšky vodní hladiny v kanálech začaly Benátky v roce 1980. Podnětem byla nezbytnost zajistit záchranné službě, policii i hasičům, aby jejich čluny mohly bez problémů a v co nejkratším čase dorazit na místo zásahu.