Keňská vláda přistoupí na požadavek opozice a vytvoří funkci premiéra

Nairobi - Keňa řeší povolební krizi a zdá se, že je na obzoru její východisko. Keňská vláda totiž přistoupila na požadavek opozice, která se domáhá toho, aby byla vytvořena funkce premiéra. V zemi propukly nepokoje poté, co byl znovu zvolen prezident Kibaki. Opozice výsledky hlasování neuznala a označila je za neregulérní. Keňskou povolební krizi od počátku provázely násilné demonstrace a etnické vraždění.

Řešením krize má teď být nový post premiéra. Vláda dnes oznámila, že přistoupí na požadavek opozice a zavede tuto politickou funkci. Ještě však nejsou ujednány podrobnosti jejího vzniku. Premiérský post by měl být dočasný, přestane existovat ve chvíli, kdy se rozpustí parlament nebo bude schválena nová ústava.

„Více méně je to dohodnuto. Nyní jednáme o pravomocích nové funkce, o způsobu jmenování a tak dále,“ řekl o zřízení funkce premiéra vyjednavač Mutula Kilonzo. Kromě premiérské funkce opozice žádá také polovinu křesel ve vládě.

Prosincové volby v Keni přinesly znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho, které však opozice neuznala a zpochybnili ho i mezinárodní pozorovatelé. Keňskou povolební krizi od počátku provázely násilné demonstrace a etnické vraždění. Političtí rivalové Kibaki a Odinga již třetí týden jednají o jejím řešení za zprostředkování bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

Odingovo Pomerančové demokratické hnutí (ODM) žádalo ústavní změny, které by zakotvily funkci silného premiéra se širokými pravomocemi, vláda to ale nechtěla připustit. Zavedení premiérského postu na přechodnou dobu by zřejmě bylo kompromisním řešením.

Keňská opozice ve středu pohrozila svoláním demonstrací, nepřistoupí-li vláda na její požadavky. Násilnosti posledních dvou měsíců si v Keni vyžádaly na 1 000 obětí a zhruba 300 000 lidí muselo opustit domov.