Vědci objevili v Antarktidě nové mořské živočichy

Sydney - Vědci při průzkumu ledových vod Antarktidy nafilmovali a posléze i polapili obrovské vodní živočichy, jako jsou mořští pavouci o velikosti jídelního talíře nebo medúzy s chapadly dlouhými šest metrů.

Flotila tří antarktických výzkumných lodí se v tomto týdnu vrátila do Austrálie z letní expedice Jižního oceánu, kde mapovala život v ledových vodách a pořizovala soupis živočichů, kteří v něm a na jeho dně v hloubkách přes 1 000 metrů žijí. „Gigantismus je ve vodách Antarktidy hodně rozšířený - nasbírali jsme velké červy, obrovské korýše a mořské pavouky velké jako talíře,“ říká australský vědec Martin Riddle, který výpravu výzkumných plavidel vedl.

„Mnoho ryb tady žije v úplné tmě a má opravdu velké oči. Ty ryby vypadají skutečně hodně podivně,“ řekl Riddle místnímu rádiu. Některé záběry, které výprava pořídila, jsou podle jeho slov skutečně senzační. „Na některých místech je doslova každý centimetr mořského dna plný života. Jinde jsou zase jen hluboké útesy a rýhy, jak ledovce drhly mořské dno, když plavaly kolem.“

Podle Riddla mohli vědci na dně moře pozorovat obrovské korálové zahrady, které vznikly zvápenatěním živých organismů. A právě ty mohou být časem ztraceny a zničeny tím, jak se zvyšuje kyselost vod oceánu.

Někteří živočichové, kteří byli uloveni v hloubkách od dvou set do tisíce
metrů, váží přes 30 kilogramů a asi čtvrtina všech ulovených živočichů byla dosud vědcům zcela neznámá. Jejich vzorky budou rozeslány na univerzity a do muzeí celého světa. Budou identifikovány a bude stanoven vzorek jejich DNA.

Sčítání a soupis živočichů je cílem projektu, který zkoumá biodiverzitu
antarktických vod, jejich hlubinných slojí i otevřeného moře pod rozpadajícími se ledovci, aby bylo možno v budoucnu vytvořit databázi, na níž by se mohly pozorovat konkrétní změny živočišné říše probíhající v
Antarktidě.