Čeští vědci přispěli k objevu prvoka, který se dá využít při testování léků proti malárii

České Budějovice - Vědcům z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR se ve spolupráci s kolegy z Austrálie, Skotska a USA podařilo nalézt a izolovat z korálů nejbližšího fotosyntetického předka výtrusovců. Prvok obdržel jméno Chromera velia.

Původ jména Chromera velia pochází z anglických slov chromophore - chemická skupina, jež absorbuje světlo konkrétní frekvence a propůjčuje molekule barvu - a meront. Velia je moderní italské ženské jméno, v překladu znamená zahalená či skrytá.

Vědci vyzdvihují nekanonický genetický kód v plastidu (semiautonomní organela, která se také vyskytuje u rostlinných buněk a řas) jako jeden z nejdůležitějších znaků Chromery. Jedná se o vlastnost, kterou tento organismus sdílí výhradně s plastidy výtrusovců.

Téměř všichni cizopasní prvoci ze skupiny výtrusovců (Apicomplexa) obsahují organelu zvanou apikoplast, která v minulosti sloužila jako chloroplast. Teď už však neobsahuje žádný pigment a lze ji označit za nefotosyntetický plastid. Živočichové, kteří představují hostitele těchto cizopasníků, plastidy nemají, a tak se stal apikoplast předmětem zájmu pro výzkum léčiv proti parazitům z řad výtrusovců, obzvláště pak Plasmodií, které způsobují malárii.

Plastid Chromery nese geny, které jsou podobné genům nutným pro kódování apikoplastu. Původ a vývoj této organely je nejasný, Chromera však poskytuje nové informace o jeho důležitosti.

Předpokládá se, že nově objevený prvok najde využití při testování léků proti výtrusovcům a podstatným způsobem zlevní vývoj těchto medikamentů. Formální popis nového prvoka a studie o jeho evolučním původu je k dispozici v posledním čísle časopisu Nature.

  • Prvok z kmene výtrusovců, který přenáší malárii. V češtině označován jako zimnička. zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9413.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9424.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9412.jpg
  • Vedoucí českého týmu, který přispěl k objevu prvoka Chromera velia. zdroj: Biologické centrum AV ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9414.jpg