V pařížské Invalidovně otevřen de Gaullův památník

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v pařížské Invalidovně slavnostně otevřel památník věnovaný generálu Charlesu de Gaullovi (1890-1970), považovanému za největšího Francouze minulého století. Připomněl přitom de Gaullovy zásluhy o osvobození země od nacismu a o její pozdější nový vzestup a přihlásil se k jeho odkazu.

Památník byl vybudován z iniciativy Sarkozyho předchůdce Jacquesa Chiraka a s výjimkou sochy na třídě Champs-Elysées je to vůbec první materiální upomínka na de Gaulla v Paříži. Chirac byl inauguraci přítomen.

Sarkozy, jehož obliba v poslední době prudce klesla, v dnešním projevu připomněl, že de Gaulle dosáhl svých úspěchů navzdory kritice a nepochopení, kterým musil často čelit. Francie je podle něho povinna památku gaullismu zachovávat.

Památník je umístěn v podzemí jednoho z nádvoří Invalidovny. Je plně založen na obrazu a zvuku, není to v pravém slova smyslu muzeum. Jeho tvůrci položili důraz na tři stěžejní momenty či období de Gaullova života. Jde o 18. červen 1940, kdy z londýnského exilu vyzval Francouze k odporu proti německé okupaci a postavil se do jeho čela, o jeho roli při osvobození Francie v roce 1944 a o stabilizaci Francie založením takzvané 5. republiky v roce 1958. De Gaulle pak byl až do roku 1969 francouzským prezidentem.

Návštěvníci se s jeho dráhou mohou seznámit prostřednictvím archivních fotografií a filmových a zvukových záběrů, při jejichž aranžmá bylo použito nejmodernější techniky. Interaktivní formou budou také moci získávat odpovědi na otázky spojené s jeho kariérou, a to včetně jejích aspektů, které dodnes budí polemiku. Jde třeba o sporný přístup k původním obyvatelům kolonií, kteří se po jejich osamostatnění stali kvůli své loajálnosti Francii terčem represí nových úřadů.

K odkazu de Gaulla, který kladl důraz na zvláštní místo Francie ve světě a na nezávislost jejího rozhodování, se tradičně hlásí klasická francouzská pravice a prezidenti z jejích řad. Podle skalních gaullistů se ale toto dědictví postupně drolí. Jeden z nich, syn slavného spisovatele Françoise Mauriaka Jean Mauriac, který de Gaulla 30 let doprovázel jako novinář, dnes například v listu Le Parisien označuje za skličující, že „Sarkozy, který slepě sleduje (amerického prezidenta) George Bushe, ničí poslední de Gaullovo dědictví, nezávislost na Spojených státech“.

De Gaulle zemřel rok po abdikaci na prezidentskou funkci ve svém sídle ve vesnici Colombey-les-Deux-Eglises, kde je také pohřben a kde se nyní buduje jeho muzeum. V Paříži bylo po něm přejmenováno náměstí Etoile a jeho jméno nese také hlavní pařížské letiště.