Irácký duchovní Sadr chce, aby jeho jednotky nadále dodržovaly příměří

Bagdád - Irácký šíitský radikální duchovní Muktada Sadr prodloužil o dalších šest měsíců příměří svých ozbrojených oddílů. Jeho rozhodnutí uvítala irácká vláda i americká armáda. Sadrova zdrženlivost podle nich výrazně přispěla k uklidnění situace v Iráku.

Sadr je zapřisáhlý nepřítel přítomnosti cizích vojsk v Iráku. Jeho jednotky, zvané Mahdího armáda, původně bojovaly proti americkým silám. Sadrovy oddíly ovládaly také šíitské čtvrtě Bagdádu. Připisovalo se jim mnoho útoků na sunnity. Loni 29. srpna ale Sadr vydal rozkaz dodržovat šest měsíců příměří. Milice se pak z bagdádských ulic stáhly a posílená americká armáda spolu s iráckou dokázala v Bagdádu i jeho okolí obnovit klid.

Dnes Sadr prohlásil: „Znovu pozastavuji aktivitu Mahdího armády do 15. dne měsíce šabánu.“ To je osmý měsíc muslimského kalendáře a jeho polovina letos připadne na 16. nebo 17. srpen. I nadále tak platí Sadrův rozkaz neútočit na americké vojáky ani na šíitské nebo sunnitské ozbrojené jednotky.

Americká armáda rozhodnutí iráckého duchovního vítá. Přispěje to podle ní k dalšímu zklidnění situace v Iráku a vytvoří atmosféru pro politické sblížení jednotlivých skupin. Armáda také nabídla dialog Sadrovým stoupencům a všem skupinám, kterým jde o usmíření Iráčanů a obnovu země.