Tusk vládne Polsku už sto dní

Varšava - Konflikty premiéra Donalda Tuska s prezidentem Lechem Kaczynskim provázely prvních sto dnů nové polské vlády. Polská média navíc předpovídají, že konflikty mezi ministerským předsedou a prezidentem se ještě budou prohlubovat. Se sto dnů trvající vládou nejsou spokojeni ani obyvatelé Polska, kteří věřili, že po nástupu Tuska do vlády se budou mít lépe.

Ministři Tuskovy vlády se chválí, opozice na nich ale nenechá suchou nit. Sto dnů vlády je důvod ke kritice i k oslavám zároveň. „Nejdůležitější je, že vystřídal vládu Kaczynského, která dělala ostudu. Nová vláda ale zatím nic pořádného neudělala,“ říká Ryszard Kalisz ze strany Levice a demokraté.
 
Bývalý premiér mluví o vládě Tuska jako o blamáži. „Způsob, jakým vláda vládne, je fatální krajně neprofesionální a dětinský. Nechápu, jak mohou takto vládnout,“ nechal se slyšet Jaroslaw Kaczynski.
 
Tuskova vláda čelí kritice nejen svých předchůdců. Musí řešit i problém se mzdovými požadavky horníků, učitelů, celníků, listonošů nebo zdravotních sester. „Opozice má příležitost vládu deptat. Jenže za sto dnů vláda nemohla nic zásadního udělat,“ namítá politolog Marek Migalski.
Nedočkaví jsou i podnikatelé, po příchodu liberála Tuska čekali změny. Vláda ale otálela s prosazením rovné daně, oddaluje reformu veřejných financí a nechce určit datum přijetí eura. Jediným plánem, který v dohledné době hodlá Tusk skutečně uskutečnit, je zavedení osmnáctiprocentní rovné daně.
 
Největším problémem je ale prakticky každodenní střet mezi prezidentem Lechem Kaczynskim a premiérem Donaldem Tuskem. Nejdříve se dohadovali, kdo by měl být ministrem zahraničí a obrany, pak se nemohli shodnout na tom, kdo pojede na summit EU. Nyní vedou spor o stažení vojáků z Iráku a o uznání nezávislosti Kosova. Donald Tusk chce navíc zahájit diskusi o změnách ústavy, které by výrazně omezily pravomoci prezidenta. Spor by se tak jenom prohloubil.