Turecko potvrdilo havárii vojenského vrtulníku

Istanbul - Turecký generální štáb potvrdil, že se nedaleko hranice se severním Irákem zřítil vojenský vrtulník. Důvod neuvedl, ale jeho sestřelení už předtím oznámili kurdští povstalci. Velení turecké armády také znova upřesnilo počty mrtvých Kurdů - od začátku operace jich je už 112. Kurdská strana pracujících PKK naopak tvrdí, že zemřelo 47 tureckých vojáků. Dnes také vyzvala k rozšíření boje do tureckých měst.

Vůdce kurdské separatistické organizace PKK, proti níž od čtvrtka útočí v severním Iráku turecká armáda, chce boj přenést a do dalších tureckých měst. Tamní mladé Kurdy vyzývá k ozbrojenému povstání. „Chtějí-li nás zničit, naši mladí lidé musí učinit turecká města neobyvatelnými,“ varuje Bahoz Erdal, velitel PKK v severním Iráku. 

Zásah armády v severním Iráku proti odhadovaným třem tisícům ozbrojených separatistů, má podporu většiny veřejnosti už od podzimu, kdy ho politici schválili. Podle Turků má PKK příjmy z obchodů s heroinem a marihuanou. Když jim v nich armáda zabrání, bude to i konec PKK. 

Turecká veřejnost už přijala informace o prvních ztrátách, které se ale různí: PKK tvrdí, že v sobotu večer sestřelili bojový vrtulník a že od čtvrtka zabili přes 20 tureckých vojáků. Podle Ankary to není pravda - udává na své straně nově celkem 12 mrtvých, a na straně separatistů bezmála stovku. Počty není možné ověřit, protože boje v odlehlém terénu pokračují údajně na 15 místech. Jasný není ani počet nasazených tureckých vojáků. Spojené státy Ankaru vyzvaly, aby operaci brzy dokončila a začala s kurdskou menšinou vyjednávat.