Do souboje o Bílý dům vstoupil nový kandidát - Ralph Nader

Washington - Známý americký aktivista Ralph Nader dnes oznámil, že opět hodlá kandidovat na funkci amerického prezidenta jako nezávislý uchazeč. V televizi NBC za důvod své kandidatury označil fakt, že většina Američanů je dle jeho názoru rozčarována z obou hlavních politických stran - republikánů i demokratů. Nader vstoupil do volebního souboje v minulosti již dvakrát, v letech 2000 a 2004. Dále je proslulý usilovnou činností ve prospěch práv spotřebitelů a ekologie.

Žádný z prezidentských kandidátů podle Nadera nenabízí způsoby, jak čelit zločinnosti ve společnosti, vzrůstajícím zbrojním nákladům Pentagonu a jak podporovat práva odborů.

Nader není na americké politické scéně nováčkem. Ve Spojených státech, kde politiku ovládají demokraté a republikáni, se jako třetí kandidát zúčastnil prezidentských voleb i při dvou posledních kláních.

V roce 2000 Nadera demokraté obvinili, že jeho kampaň stála Alberta Gorea vítězství. V hlasování na Floridě, které se v konečném důsledku ukázalo při minulých prezidentských volbách klíčové, Nader získal asi půl procenta hlasů. Při těsnosti hlasování to podle demokratů byly právě ty hlasy, které do Bílého domu pomohly Georgi Bushovi.

Nader, jemuž bude ve středu čtyřiasedmdesát, tvrdí, že sama jeho kampaň za ochranu životního prostředí, za bezpečnost práce a proti zájmům velkého kapitálu ospravedlňuje jeho kandidaturu. Favorita na demokratickou nominaci Baracka Obamu Nader obvinil z toho, že své původní nejlepší pohnutky už podrobil autocenzuře. Obama na adresu Nadera před tím řekl, že má o své vlastní práci snad až přemrštěně vysoké mínění. Pokud jde o favorita v táboře republikánů Johna McCaina, Nader ho označil za „kandidáta pro věčnou válku“.

V prezidentských volbách v roce 2000 Nader získal 2,7 procenta hlasů a v roce 2004 to bylo pouhých 0,3 procenta hlasů.