Srbští veteráni chtějí začlenit Kosovo zpátky, třeba i bojem

Bělehrad - Již sedmým dnem v řadě demonstrují Srbové v kosovské Mitrovici proti vyhlášení nezávislosti Kosova. Srbský premiér Vojislav Koštunica vyzval USA, aby umožnily opětovné uznání svrchovanosti Srbska nad tímto územím. Oznámil to v předvečer návštěvy ruského vicepremiéra a pravděpodobného příštího prezidenta Dmitrije Medvěděva.

Mezi nejaktivnější odpůrce nezávislosti Kosova patřili v posledních dnech váleční veteráni. Zapalovali pohraniční přechody a několikrát se střetli i s vojáky KFOR. Zřídili si dokonce vlastní politickou stranu s názvem Hnutí veteránů Srbska. „Srbský národ je připraven přinést oběti. Srbové vědí, že pouze oběťmi se dá ubránit srbské Kosovo,“ uvedl Željko Vasiljevič, předseda strany Hnutí veteránů Srbska. 

Místopředsedou strany srbských válečných veteránů je generál ve výslužbě Milan Simič. V Srbsku patří k nejznámějším vojákům. Byl „mužem číslo dva“ v srbské armádě při válce o Kosovo v roce 1999. Sám argumentoval o důležitosti nové strany: „Srbští veteráni mají hodně válečných zkušeností. Srbská armáda je nejlepší armáda na světě. To jsme dokázali ve válce proti NATO v Kosovu v roce 1999.“

K největším srbským nacionalistům patří tzv. četnici, jejichž hnutí má v Srbsku velmi dlouhou tradici. Četnici zastávali důležitou roli při balkánských válkách v devadesátých letech. „Když nám berou Kosovo, to je jako ztratit část těla. Bez Kosova, bez Gračanice, Ravanice a Studenice Srbsko není Srbskem,“ zdůraznil aktivista Četnického hnutí z Valjeva Miša Velič.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9466.jpg
  • V centru Bělehradu se sešlo několik set tisíc Srbů na demostraci proti jednostrannému vyhlášení kosovské samostanosti. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/95/9409.jpg