Prezidentem Kuby je další Castro - Fidelův bratr Raúl

Havana - Kubu po téměř padesátileté vládě Fidela Castra povede bratr charismatického bývalého revolucionáře - Raúl Castro. Na prvním zasedání od lednových voleb o tom rozhodl kubánský parlament. Podle předsedy parlamentu byl nový lídr Raúl Castro zvolen na pětileté období. Raúl zemi vede prakticky už od července 2006, kdy mu nemocný idol revolucionářů předal své pravomoci. Druhým nejvýše postaveným mužem země byl ale Raúl po celou dobu, kdy byl Fidel u moci.

Šestasedmdesátiletý Raúl nemá bratrovo charisma ani jeho řečnické schopnosti, mnohokrát se ale osvědčil jako dobrý manažer a za posledních 19 měsíců učinil několik kroků k reformám, ovšem jen ekonomickým. A i když slíbil podepsat protokoly deklarace lidských práv, změny směrem k demokracii čeká od Raúla Castra jen málokdo.  

Ochotu přizpůsobit se nové situaci ale někdejší zapálený komunista Raúl prokázal v 90. letech. Tehdy rozpad sovětského bloku přivedl karibský ostrov do hluboké hospodářské krize. Jako ministr obrany, jímž je od října 1959, tehdy zredukoval armádu z 300 000 vojáků na pětinu a udělal z ní efektivní ekonomický podnik.

V zahraniční politice se mladší Castro za uplynulý rok a půl pokusil navázat dialog se Spojenými státy. Ty ale stále nejsou ochotné zrušit hospodářské embargo, které trvá už 46 let. Učiní tak, až se Kuba vydá na cestě k demokracii. Představitel amerického ministerstva zahraničí pro Latinskou Ameriku Tom Shannon nicméně vidí ve zvolení Raúla Castra „možnost a potenciál pro změnu“ na Kubě.

Po svém zvolení Raúl oznámil, že co nejdříve zruší některá ekonomická omezení, která se dotýkají Kubánců. Více ale neupřesnil. Někteří američtí analytici v něm už teď vidí naději na zlepšení situace na Kubě. „Raúl je připraven uskutečnit změny, které by Fidel nikdy neudělal. Neudělá to asi hned, ale myslím, že vytvoří i post premiéra a svěří ho představiteli mladší generace Carlosu Lagemu,“ doufá politický analytik Brian Patelo.

Revolucionář ve stínu bratra i Che Guevary

Raúl Castro Ruz už od malička kráčel ve šlépějích svého o pět let staršího bratra Fidela. Stejně jako on chodil do jezuitských škol a na Havanskou univerzitu (kterou ale na rozdíl od Fidela nedokončil), společně oba také bojovali za svržení Batistovy diktatury a byli odsouzeni za útok na kasárna Moncada v roce 1953.

Po amnestii v Mexiku založili Hnutí 26. července, s jehož členy (ke kterým patřil i Che Guevara) se na konci roku 1956 vylodili na jihovýchodě ostrova. Jako jedni z mála výsadek přežili a zahájili partyzánskou válku. Po vítězství revoluce v roce 1959 se Raúl postupně propracoval do nejužšího vedení Kuby - jako druhý tajemník ústředního výboru komunistické strany se stal v roce 1962 i náměstkem a posléze prvním náměstkem předsedy vlády a v roce 1976 byl zvolen prvním náměstkem předsedy státní rady (zastupuje parlament mezi jeho zhruba dvěma zasedáními ročně). Všechny tyto funkce vykonával až do léta 2006, kdy poskočil o stupeň výše díky Fidelově operaci.

I přesto, že Raúl po celý život stojí v bratrově stínu, zůstává politické a lidské pouto mezi sourozenci silné - Raúl včera prohlásil, že se svým o pět let starším sourozencem se bude v otázkách řízení státu radit i nadále.