V německých zemských volbách posilují komunisté

Hamburk - V Německu posilují postkomunisté. V hamburských zemských volbách sice zvítězili Křesťanští demokraté kancléřky Merklové následovaní sociálními demokraty, ke spokojenosti ale nemají důvod. CDU ztratila absolutní většinu a SPD zas nemá dost hlasů, aby sestavila vlastní koalici se zelenými. Radovat se tak může strana Levice. Do tamního parlamentu se dostala poprvé a pokračuje v úspěšném tažení po západních spolkových zemích.

Postkomunitstická strana die Linke (Levice) dříve lovila voliče hlavně v bývalé NDR, od nového roku ale uspěla hned ve třech zemských volbách na západě, včetně Hamburku. Poprvé tak vstoupila do tamních parlamentů a stává se celostátní stranou. 

Konkurent nebo možný spojenec? Tahle otázka teď tíží sociální demokraty. S postkomunisty se nezapleteme, slibovali kandidati SPD v Hamburku i Hesensku. Právě tam by ale s podporou Linke nejsnáze získali křeslo premiéra. Jak nezradit volební sliby a přesto vládnout? Prezidium strany teď vyhlásilo šalamounské ujednání. „Koalici s postkomunisty neuzavřeme. Ale pokud se jednání s dalšími stranami zablokují, pak zemská organizace sama rozhodne, co dál,“ vysvětluje Hubertus Heil, generální tajemník Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). To znamená, že je tichá podpora postkomunistů možná dokonce i v bývalém západním Německu. 

Na celostátní úrovni ale nadále nechce SPD s postkomunisty nic mít. Důvodem je nejasný vztah k minulosti. Linke sice Honeckerův režim odsoudila, na jejích kandidátkách se ale objevuji členové krajně levicové komunistické strany. Třeba Christel Wegnerová se takto dostala do dolnosaského parlamentu. Vzápětí šokovala svými výroky o prospěšnosti Stasi a Berlínské zdi.