Premiér očekává podpis smluv o radaru kolem dubnového summitu NATO

Washington - Český premiér Mirek Topolánek očekává, že návrhy smluv s USA o možném umístění protiraketového radaru na českém území mohou být podepsány začátkem dubna na summitu NATO v Bukurešti, nebo před ním, či těsně po něm. Rozhovory na toto téma hodlá premiér v USA dokončit, nicméně samotný podpis smlouvy o vybudování radaru ale ještě není na pořadu dne.

Topolánek chce ve Washingtonu jednat o tom, jak by byl protiraketový systém USA propojen s NATO, o tom, jak by Američané mohli využít českou vědu a výzkum, či o postojích Ruska k americkému záměru. Moskva nese plán na umístění protiraketového deštníku ve střední Evropě velmi nelibě.

Česko se podle premiéra hodlá ve Washingtonu ukázat jako zásadní spojenec v alianci, americká jednání mají připravit také půdu pro summit NATO. „My potřebujeme být součástí kolektivní obrany a aktivně se na ní podílet,“ řekl premiér. Konkrétní podepsání smluv podle něj závisí také na přístupu Polska, kde mají být umístěny rakety propojené se zamýšleným radarem v Česku. S Varšavou jednání Topolánek konzultoval před cestou do USA.

Podle Topolánka současně s vyjednáváním musí Praha řešit „středoevropský problém“ s potenciální sférou vlivu Ruska. Američané se zatím Rusům marně snaží vysvětlit, že protiraketový štít v Česku a Polsku by nebyl namířen proti Moskvě.

Česká vláda začala loni vyjednávat s USA o dvou smlouvách, které mají radarovou základnu na českém území umožnit. Aby platily, musí je schválit mimo jiné český parlament. Hlavní smlouva je téměř dojednána, stále ale zbývá dořešit několik detailů. Ve druhé smlouvě SOFA o pobytu amerických vojáků v ČR zbývalo více sporných bodů, jako je například řešení přestupků.

Zajímavou součástí jednání českého premiéra ve Washingtonu bude připravovaná rámcová česko-americká dohoda o vědě a výzkumu. Ta navazuje na rozhovory o radaru a měla by České republice otevřít dveře k účasti na americkém výzkumu špičkových technologií. Podobnou výsahu má jen několik dalších zemí -  například Británie, Austrálie nebo Japonsko.