Riceová žádá Čínu o tlak na Pchjongjang kvůli jadernému programu

Peking - O severokorejském jaderném programu jednala v Číně americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Žádá čínské představitele, aby na Severní Koreu vyvíjeli větší tlak a přesvědčili ji, aby sestavila úplný seznam svých jaderných programů. Tím by také pokročil stagnující proces jaderného odzbrojení komunistického státu. Riceová jednala se svým čínským kolegou Jang ťie-čch'em rovněž o Tchaj-wanu, o otázce íránského jaderného programu a o dodržování lidských práv v Číně.

Pchjongjang měl podle dva roky staré dohody do konce roku 2007 zveřejnit veškeré informace o svém jaderném výzkumu. Severní Korea tvrdí, že svou zprávu o jaderných aktivitách už odevzdala, Washington ji však nepovažuje za kompletní. Spojené státy Severní Koreu podezírají, že jadernou technologii prodává Sýrii.

Čína a USA jsou společně s Ruskem, Japonskem a oběma Koreami účastníky šestistranných jednání o ukončení severokorejského jaderného programu, která se táhnou už několik let.

Riceová v Pekingu také odsoudila plány Tchaj-wanu na uspořádání referenda o vstupu do OSN. „Tchaj-wan je demokratická entita, která musí dělat vlastní rozhodnutí. Domníváme se však, že toto referendum nikomu nepomůže. Ve skutečnosti by se vůbec nemělo konat,“ řekla Riceová. Jang prohlásil, že Čínu americká pozice k tomuto problému potěšila. Peking považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii a referendum o podání přihlášky do OSN vnímá jako snahu o vyhlášení nezávislosti. Čína hrozí, že tomu by zabránila silou.

Oba politici jednali také o postupu při schvalování nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která rozšiřuje ekonomické sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Čína, která může rezoluci vetovat, s návrhem nesouhlasí a prosazuje další jednání s Teheránem.

Dalším z bodů rozhovorů Riceové s Jangem byla otázka dodržování lidských práv v Číně. Jang uvedl, že jeho země je ochotná obnovit jednání se Spojenými státy o tomto problému. „Chceme vyjednávat o lidských právech s USA i s jinými zeměmi na základě vzájemného respektu a rovnosti a bez vzájemného vměšování do vnitřních záležitostí,“ řekl.

Riceová po jednání s Jangem rovněž telefonicky hovořila s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Ten jí poděkoval za pomoc, kterou americká armáda poskytla Číně při likvidaci následků katastrofálních lednových mrazů v jižní části země.

Riceová se odmítla sejít se zástupci Severní Koreje, která má v Číně široké diplomatické zastoupení. Za stávajících okolností by podle Riceové taková schůzka neměla význam.