Irácká vláda protestuje proti turecké ofenzivě proti Kurdům na severu Iráku

Bagdád/Ankara - Irácká vláda dnes znovu protestovala proti operaci turecké armády v severním Iráku a žádala, aby Ankara své vojáky z iráckého území stáhla. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko zahájilo minulý týden ofenzivu proti kurdským separatistům na základě svého práva na sebeobranu. Podle turecké armády za pět dní bojů padlo 153 Kurdů a 17 tureckých vojáků.

Irácký vládní mluvčí Alí Dabbagh řekl, že Turecko narušilo svrchovanost Iráku. V prohlášení vysílaném televizí žádal, aby se Turecko z iráckého Kurdistánu okamžitě stáhlo. Uznal obavy Ankary z činnosti Strany kurdských pracujících (PKK), ale vojenská operace prý problém nevyřeší. „Uplatňujeme přeshraniční operací právo na sebeobranu. Je to oprávněný boj proti teroristické organizaci ohrožující mír a stabilitu oblasti. Turecko má právo se bránit a zničit ty, kdo ohrožují mír, jednotu a solidaritu občanů,“ prohlásil Erdogan. Jak ale v pořadu Před polednem uvedl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, mezi iráckými Kurdy sílí názor, že skutečným cílem ofenzívy nejsou Kurdové z Turecka, ale Kurdové v severním Iráku.

Kromě Iráku vyzvaly Ankaru k umírněnosti a co nejrychlejšímu ukončení operace i jiné země, včetně USA.  Tureček se domnívá, že turecká vojenská akce nepřeroste ve větší konflikt a že půjde o krátkodobou operaci. Turecko tvrdí, že armáda neohrozí civilisty, ale nestanovila pro ofenzivu žádné konečné datum. Chce prý armádu stáhnout okamžitě, jakmile dosáhne cíle, jímž je zničení základen PKK v severním Iráku. Erdogan dnes znovu prohlásil, že PKK znamená ohrožení i pro Bagdád, protože destabilizuje severní Irák.
 
PKK bojuje o kurdský stát v jihovýchodním Turecku od roku 1984. Padlo v něm skoro 40.000 lidí. Strana je považována za teroristickou organizaci v Turecku, ale také v USA a Evropské unii. Četné základny má v iráckých horách, z nichž podniká výpady na turecké území. Turecko začalo připravovat vojenský zásah po jednom z takových incidentů. Kurdové při něm loni v říjnu zabili 12 vojáků, což vyvolalo velké pobouření mezi tureckou veřejností.