Střety bosenských Srbů s policií si vyžádaly několik zraněných

Banja Luka (Bosna a Hercegovina) - Pokojná demonstrace 10 000 bosenských Srbů v Banja Luce proti samostatnému Kosovu se zvrhla v násilnosti. Několik stovek radikálů se střetlo s policií při snaze proniknout do budovy amerického konzulátu. Policie jim v tom musela zabránit slzným plynem. Střety si vyžádaly několik zraněných.

Po rozchodu zhruba hodinové demonstrace na centrálním náměstí v Banja Luce se několik stovek převážně vysokoškoláků vydalo k budově amerického zastupitelského úřadu. Cestou rozbíjeli výkladní skříně obchodů a házeli kameny na policii. Přístup ke konzulátu, který USA z bezpečnostních důvodů již před několika dny uzavřely, jim zatarasily obrněné vozy a k rozehnání agresivního davu policie použila slzný plyn.

Předcházející demonstraci pod heslem „Kosovo je srdcem Srbska“ svolala devět dní po jednostranném odtržení Kosova bosenskosrbská nevládní organizace SPONA. „Nedáme srbské srdce ďáblu! Chceme nezávislost Republiky srbské“, skandovalo několik tisíc účastníků, kteří se sjeli do Banja Luky z celé Republiky srbské. Podle organizátorů mělo toto shromáždění vyjádřit nesouhlas s „obrovskou nespravedlností“, za kterou označují jednostranné osamostatnění Kosova a jeho uznání částí západních států. Mezi řečníky vystoupil například premiér této autonomní části Bosny Milorad Dodik.

Bosenskosrbský parlament ve čtvrtek odhlasoval, že i tato srbská enkláva v Bosně má právo se odtrhnout od zbytku země, pokud většina zemí Evropské unie uzná nezávislé Kosovo. Osamostatnění Republiky srbské by mělo podle jejích představitelů předcházet referendum, v němž by se místní Srbové pravděpodobně vyslovili pro oddělení od Bosny.

Násilné střety s odpůrci kosovské nezávislosti se dosud odehrávaly převážně v Srbsku a na severu Kosova. I dnes protestovalo proti odtržení někdejší srbské provincie asi 1 000 Srbů v Kosovské Mitrovici. Při pondělní demonstraci zhruba 150 srbských armádních vysloužilců u hraničního přechodu Gate 4 asi 35 kilometrů severovýchodně od Prištiny znovu asistovali příslušníci českého kontingentu KFOR. Poprvé posílili kosovskou policii při protestech na hranicích se Srbskem minulý čtvrtek.