Floridu ochromily masivní výpadky proudu

Miami - Velkou část jižní a střední Floridy dnes odpoledne místního času ochromily výpadky proudu. Místní dodavatel elektrické energie, firma Florida Power and Light (FPL), informovala, že se tak stalo potom, co společnost z bezpečnostních důvodů zastavila provoz v jaderném reaktoru v Turkey Point na jižním cípu okresu Miami-Dade. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA potvrdilo, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o pokus o teroristický útok. Firmy již podle posledních zpráv pracují na co nejrychlejším obnovení dodávek elektřiny, takže krize by měla být během několika hodin zažehnána.

Bez elektřiny zůstaly podle agentur miliony lidí. Postižena byla města Miami, Doral, Westchester, Pembroke Pines, Boca Raton, ale i severněji položená místa. Podle mluvčího FPL by měly být dodávky elektřiny do všech míst obnoveny během deseti hodin.

Jen v okrsku Miami-Dade došlo následkem výpadků proudu v průběhu 20 minut k devíti dopravním nehodám. Důležité křižovatky proto začala řídit dopravní policie.

Některé nemocnice, ale také letiště musely přejít na záložní generátory. „Zaznamenali jsme jistý výkyv (v dodávce elektřiny) a (záložní) generátory hned naskočily,“ citoval server MiamiHerald.com mluvčí miamské nemocnice Jackson Memorial Hospital Lorraine Nelsonovou.