Raúl Castro jednal o církvi a médiích s vatikánským sekretářem Bertonem

Havana - Nejvyšší kubánský představitel Raúl Castro v úterý jednal se státním sekretářem Vatikánu kardinálem Tarcisiem Bertonem. Hlavním tématem rozhovoru byl přístup církve ke sdělovacím prostředkům. Kardinál při setkání rovněž vyjádřil obavy katolické církve o osud kubánských vězňů. Bertone se stal prvním zahraničním hostem, jehož Castro přijal po svém nedělním zvolení předsedou státní rady.

Bertone, který je druhým nejvyšším představitelem Vatikánu, během rozhovoru kritizoval hospodářské sankce Spojených států vůči Kubě. Bertone Castra ujistil, že katolická církev bude s vládou Kuby pracovat ve prospěch jejích obyvatel.

Zástupce Vatikánu se zajímal i o kubánské vězně. „V rozhovoru s předsedou Castrem jsem vyjádřil obavy katolické církve o osud vězňů a jejich rodin,“ prohlásil Bertone. Neupřesnil však, jestli měl na mysli vězněné disidenty, nebo všechny kubánské vězně. Organizace hájící lidská práva tvrdí, že režim drží v přeplněných věznicích 320 Kubánců za jejich odlišné politické názory. Již v pondělí vysílala kubánská televize záběry z tiskové konference, kde se Bertone vyjádřil, že vítá nedávné propuštění čtyř politických vězňů.

Cílem kardinálovy šestidenní návštěvy, která je velmi sledovaná a velkou pozornost jí věnují i místní média, je zlepšit vztahy mezi státem a církví. Po nástupu Raúlova bratra Fidela Castra k moci v roce 1959 byli kněží vypovězeni a katoličtí věřící čelili po dlouhá desetiletí oficiální politice ateismu. Nicméně katolická církev zůstává jedinou velkou institucí v zemi, která není pod kontrolou státu, a předpokládá se, že v případném přechodném pocastrovském období sehraje významnou společenskou roli.

Zatím však nesmí stavět nové kostely, zasahovat do vzdělávání nebo mít přístup k rozhlasovému vysílání. Avšak jako zvláštní gesto vůči ní hlavní komunistický deník Granma v úterý otiskl výzvu kubánských biskupů, aby vláda začala rychle řešit naléhavé problémy Kubánců. Podle katolické agentury SIR, která má blízko k italské biskupské konferenci, kubánské vedení Bertonemu slíbilo, že ostrovní média budou církvi více zpřístupněna.

Kardinál Bertone má na programu kromě setkání s představiteli státu a církve také cestu do provincií Santa Clara, Santiago de Cuba a Guantánamo.